“Επιχείρηση Παγόψαρο” ενάντια στο παράνομο εμπόριο μπακαλιάρου (Video)

H περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd ανακοίνωσε τη δεύτερη καμπάνια της ενάντια στο παράνομο εμπόριο μπακαλιάρου Παταγονίας και Ανταρκτικής στον Νότιο Ωκεανό, με όνομα “Επιχείρηση Παγόψαρο (Operation Icefish) 2015-16”.

Με επικεφαλής τον καπετάνιο Sid Chakravarty, η οργάνωση άμεσης δράσης με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, Sea Shepherd λέει ότι θα εστιάσει εκ νέου την προσοχή της στην προάσπιση των παρθένων νερών της Ανταρκτικής, με στόχο την εξάλειψη της παράνομης αλιείας του ευάλωτου μπακαλιάρου από την περιοχή.

Η ναυαρχίδα του στόλου της Sea Shepherd, το Steve Irwin, θα αναχωρήσει από τη Μελβούρνη, τον Δεκέμβριο για να πραγματοποιήσει περιπολία σε μια περιοχή εκτός της εθνικής δικαιοδοσίας, όπου η πιθανότητα εντοπισμού των αλιευτικών εγκλημάτων από τις αρχές επιβολής του νόμου είναι ελάχιστη.

Η Sea Shepherd λέει ότι τα πληρώματα της θα χρησιμοποιήσουν καινοτόμες τεχνικές άμεσης δράσης για να καλύψουν το κενό της επιβολής του νόμου που συνεχίζει να αξιοποιείται από τα παράνομα αλιευτικά σκάφη μπακαλιάρου.

Sea_Shepherd
Η ναυαρχίδα του στόλου της Sea Shepherd, το Steve Irwin

“Οι παράνομες επιχειρήσεις στο Νότιο Ωκεανό τρέφονται από την ανθεκτικότητα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αποφασιστικότητα της Sea Shepherd”, δήλωσε ο Chakravarty. “Οι ωκεανοί βρίσκονται σε κίνδυνο και οι δράσεις μας παραμένουν η μόνη δυναμική και σαφή παρουσία αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της παρανομίας”, πρόσθεσε.

Πέρα από κορυφαίο αρπακτικό στα νερά του Νότιου Ωκεανού, ο μπακαλιάρος είναι ένα μοναδικό, μακρόβιο είδος που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην υπερεκμετάλλευση λόγω της βραδύτητας του να φθάσει σε σεξουαλική ωριμότητα και την υψηλή αξία του στην αγορά (με εμπορική ονομασία Chilean Sea Bass).

Οι μπακαλιάροι ζουν στα ύδατα της Ανταρκτικής σε βάθη από 300 έως 2.500 μέτρα, στα πιο κρύα νερά στη γη. Αν και είναι περιορισμένες οι επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τα ψάρια, η παράνομη αλιεία φαίνεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς, που οδηγεί στην εξαφάνιση ορισμένων αλιευτικών περιοχών, αναφέρει η Sea Shepherd.

[adsanity id=33464 align=alignnone /]

Η περσινή “Επιχείρηση Παγόψαρο” υπήρξε μία από τις πιο επιτυχημένες καμπάνιες της Sea Shepherd μέχρι σήμερα. Μετά το πέρας της πεντάμηνης διάρκειας εκστρατείας, πέντε από τα έξι γνωστά σκάφη λαθροθηρίας μπακαλιάρου είχαν τεθεί υπό κράτηση. Το έκτο, το Thunder, αυτοβυθίστηκε στα ύδατα μεταξύ Σάο Τομέ και Πρίνσιπε μετά από ένα ρεκόρ 110 ημερών καταδίωξης από το πλοίο της Sea Shepherd, Bob Barker. Η Sea Shepherd πιστεύει ότι το πλοίο αυτοβυθίστηκε σε μια προσπάθεια να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία για παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες του.

Η συνεργασία μεταξύ των τοπικών και διεθνών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Sea Shepherd και του διεθνούς οργανισμού αστυνόμευση της Ιντερπόλ, οδήγησε σε πρωτοφανή πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για μερικές από τις εταιρείες και τα άτομα που εμπλέκονται σε πράξεις λαθροθηρίας.

Η Sea Shepherd συνεχίζει να παρακολουθεί τις κινήσεις των υπόλοιπων παράνομων σκαφών όλο το χρόνο και έχει υποπέσει στην αντίληψη της ότι δύο από τα καταζητούμενα από την Interpol σκάφη λαθροθηρίας, το Viking και το Kunlun (Taishan), έχουν διαφύγει από την επιτήρηση. Θα είναι αυτά τα δύο πλοία που βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας καμπάνιας.

Σημειώνεται τέλος, ότι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η ολλανδική Postcode Lottery χορήγησε 8,3 εκάτ. ευρώ στη Sea Shepherd για την κατασκευή ενός καινούριου περιπολικού σκάφους της Sea Shepherd, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Damen Shipyards Antalya της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμα