Πειραιάς
34°C

Νέες επιθεωρήσεις στα ρωσικά λιμάνια μετά την δολιοφθορά και την έκρηξη στο πλοίο του Χάρη Βαφειά

Δημοσιεύθηκε στις

18/07/2025

από

Νέες επιθεωρήσεις στα ρωσικά λιμάνια μετά την δολιοφθορά και την έκρηξη στο πλοίο του Χάρη Βαφειά ξεκινούν από τη Rosmorport, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των αφίξεων στη Βαλτική.

Ο ρωσικός φορέας λιμένων FSUE Rosmorport ξεκίνησε διαγωνισμό για την αναζήτηση επιθεωρητών οι οποίοι θα ελέγχουν και θα κάνουν επιθεώρηση στα πλοία που φτάνουν στα λιμάνια της Βαλτικής.

Advertisement

Σύμφωνα με τους Moscow Times, οι ειδικοί επιθεωρητές θα ελέγχουν τα ύφαλα των πλοίων, αναζητώντας άγνωστα αντικείμενα και εκρηκτικά, επισημαίνοντας ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε μετά από μια σειρά ανεξήγητων περιστατικών σε ρωσικά λιμάνια.

Το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα πριν από δύο εβδομάδες, όταν το δεξαμενόπλοιο LPG Eco Wizard του Χάρη Βαφειά υπέστη έκρηξη με αποτέλεσμα να υπάρξει μια πολύ μικρή διαρροή αμμωνίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το κανάλι Telegram Baza χαρακτήρισε το περιστατικό ως δολιοφθορά και ότι βρέθηκαν δύο τρύπες στο κύτος του πλοίου με το μέταλλο να είναι λυγισμένο προς τα μέσα, υποδηλώνοντας ότι προήλθε από εξωτερική δύναμη.

Το πρώτο πλοίο που αναφέρθηκε ότι υπέστη ζημιά ήταν τον Φεβρουάριο, και βρισκόταν επίσης ελλιμενισμένο στον τερματικό σταθμό της Ουστ-Λούγκα. Επίσημες αναφορές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το περιστατικό, αλλά οι τοπικές αρχές έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν δολιοφθορά.

Οι Moscow Times αναφέρουν ότι η Rosmorport προσφέρει τέσσερις συμβάσεις συνολικής αξίας 39,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τις υποβρύχιες επιθεωρήσεις. Οι εταιρείες θα χρησιμοποιούν εξοπλισμό σόναρ, μη επανδρωμένα οχήματα και άλλα εργαλεία και θα είναι υπεύθυνες για την ανάλυση των εικόνων, αναζητώντας πιθανά εκρηκτικά.

Θα ελέγχουν την προπέλα και το σύστημα πηδαλίου, την πλώρη, τα thrusters, τις αναρροφήσεις και άλλα σημεία που βρίσκονται κάτω από την Ίσαλο.

Οι 4 συμβάσεις χωρίζονται σε διαφορετικά λιμάνια. Η μία σύμβαση θα καλύπτει την Αγία Πετρούπολη, η άλλη την Ουστ-Λούγκα και το Πριμόρσκ, η τρίτη το Βισότσκ και Βίμποργκ, και η τέταρτη το Καλίνινγκραντ.

Οι εταιρείες έχουν προθεσμία έως τις 24 Ιουλίου για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Αυγούστου.

Βλέπουμε ότι ξεκινάει ένας νέος κύκλος επιθεωρήσεων για τα πλοία που θα καταφτάνουν στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής θάλασσας, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και τα πληρώματα, αφού όλα αυτά θα φέρουν νέα χαρτιά στο προσκήνιο αλλά και έξτρα ώρες εργασίας.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C