Έτοιμες για «βουτιά» οι τιμές των ναύλων

container_maersk_

Οι τιμές των ναύλων είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω καθώς οι μεταφορείς παραμένουν σταθεροί στην απροθυμία τους να μειώσουν την χωρητικότητα για τις μεταξύ Ασίας-Ευρώπης και τις υπερωκεάνιες εμπορικές διαδρομές κατά την περίοδο αδράνειας του χειμώνα, προειδοποιεί η πληροφοριακή ναυτιλιακή πύλη Alphaliner.

Η μαστιζόμενη από πλεονάζουσα χωρητικότητα αγορά, σε συνδυασμό με την επικείμενη παράδοση νέων πλοίων αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές.

Σύμφωνα με την Alphaliner, 60 νέα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν 14.000 έως 19.000 TEUs πρόκειται να παραδοθούν από τώρα έως το Δεκέμβριο του 2015 κυρίως στις διαδρομές από και προς τη Βόρεια Ευρώπη, περιπλέκοντας περαιτέρω τις ήδη πιεσμένες τιμές spot.

“Οι παραδόσεις θα ωθήσουν τα χωρητικότητας 8.000 έως 13.000 TEU πλοία στις δια μέσου του Ειρηνικού, της Λατινικής Αμερικής, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής εμπορικές διαδρομές”, αναφέρει η Alphaliner, τροφοδοτώντας τις ήδη χτυπημένες από την πλεονάζουσα χωρητικότητα περιοχές.

Επιπλέον 90 πλοία από 8.000 έως 13.000 TEUs προγραμματίζονται για παράδοση κατά την ίδια περίοδο.

Ακόμα περισσότερο, προσπάθειες να αποκαταστηθεί η ισορροπία της αγοράς μέσω συμφωνιών διαμοιρασμού σκαφών όπως είναι η 2Μ και η Ocean Three, δημιουργούν επίσης ένα αίσθημα αβεβαιότητας.

Η Transpacific Stabilization Agreement (TSA), συνιστά στα μέλη της να επιδιώκουν τη σύναψη συμβολαίων για το 2015-16, στα επίπεδα ή πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά 40 πόδια για τη Δυτική Ακτή και 3.500 δολάρια για την Ανατολική Ακτή από όλα τα λιμάνια της Βόρειας Ασίας.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διαχειριστή της TSA Brian Conrad “οι τιμές θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην αγορά, ανάλογα με τα ζεύγη προέλευσης-προορισμού, τις απαιτήσεις των υπηρεσιών, τα δρομολόγια και ούτω καθεξής, αλλά μια κοινή βασική κατευθυντήρια γραμμή είναι απαραίτητη για τις γραμμές, ώστε να διατηρήσουν τα επίπεδα βασικών υπηρεσιών και, πέρα από αυτό, να επεκτείνουν τις προσφορές τους με βάση τις ανάγκες των πελατών”.

Διαβάστε ακόμα