Φάρος Τουρλίτης, ο πανέμορφος φάρος της Άνδρου!

Ο Φάρος Τουρλίτης είναι ένας από τους φάρους με τη δική του ιστορία που σίγουρα ξεχωρίζει.

Κατασκευάστηκε το 1887 κι έχει ύψος 7 μέτρων. Πρόκειται για τον πρώτο αυτόματο φάρο στην Ελλάδα με μια συγκεκριμένη, ειδική τεχνολογία. Με αυτή την τεχνολογία θεωρήθηκε πρωτοπόρος γιατί του έδινε μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν απαιτούσε διαρκή επιτήρηση.

Το δυστυχές είναι ότι κατά τη διάρκεια των ετών υπέστη πολλές καταστροφές. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ο φάρος καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου από τους Γερμανούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο φάρος λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης πάνω στα ερείπια του παλαιού. Επιπλέον αρκετά χρόνια αργότερα ανακατασκευάστηκε με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή. Από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης. Τι τον κάνει όμως τόσο ξεχωριστό; Μα φυσικά η κατασκευή του! Είναι χτισμένος πάνω σε έναν βράχο μέσα στη θάλασσα. Λέγεται, μάλιστα ότι είναι ο μοναδικός φάρος στην Ευρώπη που είναι φτιαγμένος πάνω σε βράχο μέσα στο πέλαγος.

Με σιγουριά ο Φάρος Τουρλίτης είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους φάρους της Ελλάδας. Αν κάνατε ποτέ συλλογή γραμματοσήμων μπορεί να τον είχατε δει. Έχει, μάλιστα, ταξιδέψει σε όλο το κόσμο ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδας» από τα ΕΛΤΑ.

Διαβάστε ακόμα