Φωτογραφίες με τις ζημιές του δεξαμενόπλοιου που δέχτηκε επίθεση με drone

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν τη ζημιά στο δεξαμενόπλοιο Chem Pluto που δέχτηκε επίθεση το Σάββατο, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι εξαπέλυσε το Ιράν με επιθετικό drone.

Το πλοίο βρισκόταν περίπου 200 μίλια μακριά από τις ακτές της Ινδίας στην Αραβική Θάλασσα τη στιγμή που χτυπήθηκε από το drone. Η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά την οποία κατάφερε να σβήσει το πλήρωμα.

Οι εικόνες δείχνουν μια τρύπα στην πρύμνη του πλοίου κοντά στο επίπεδο του καταστρώματος. Υπάρχουν επίσης εσωτερικές ζημιές, αν και η ναυτιλιακή εταιρεία ανέφερε ότι κανένα από τα 21 μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε από την επίθεση.

Το πλοίο μεταφορικής ικανότητας 21.320 dwt έφτασε στο εξωτερικό αγκυροβόλιο ανοιχτά της Βομβάης της Ινδίας το απόγευμα της Δευτέρας 25 Δεκεμβρίου, περίπου δύο ημέρες μετά το χτύπημα. Το δεξαμενόπλοιο συνοδευόταν από το σκάφος Vikram της ινδικής ακτοφυλακής, αφού ήρθε σε επαφή με το πλοίο Mormugao του Ινδικού Ναυτικού για την εκτίμηση της ζημιάς και την απαιτούμενη υποστήριξη.

Μετά από μια αρχική επιθεώρηση από μια ομάδα ειδικών από τη μονάδα Ναυτικής Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ότι τα σημάδια δείχνουν επίθεση με drone. Ωστόσο, πραγματοποιούν ανάλυση της περιοχής που χτυπήθηκε το πλοίο και συλλέγουν στοιχεία. Μετά την ολοκλήρωση μιας περαιτέρω έρευνας και τεχνικής ανάλυσης, ελπίζουν να προσδιορίσουν το είδος της επίθεσης και αν ήταν πύραυλος ή drone, καθώς και τον τύπο και την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε.

Aμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν γρήγορα ότι επρόκειτο για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εξαπέλυσε το Ιράν, αλλά σε εβδομαδιαία ενημέρωση για τον τύπο σήμερα, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν αρνήθηκε τη συμμετοχή του Ιράν στην επίθεση.

«Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί απορρίπτονται ως αβάσιμοι», δήλωσε ο Nasser Kana’ani σε αναφορές από κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Είπε ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ «είναι ατελείωτοι», ενώ επανέλαβε την υποστήριξη του Ιράν στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η αντίσταση στην Υεμένη «έχει τα δικά της εργαλεία… και ενεργεί με τις δικές της αποφάσεις και ικανότητες».

Παρέχοντας την ενημέρωσή του για την εν εξελίξει έρευνα, το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας περιέγραψε επίσης διάφορα μέτρα που λαμβάνει η χώρα για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας. Ανέφεραν ότι η ακτοφυλακή έχει ενισχύσει τις περιπολίες στην Αραβική Θάλασσα. Επιπλέον, το Ινδικό Ναυτικό έχει αναπτύξει τρία πολεμικά πλοία, τα Mormugao, Kochi και Kalkata, στην περιοχή. Χρησιμοποιούν επίσης περιπολικό μεγάλου βεληνεκούς για επιτήρηση στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα