Για να επιβιώσεις στο καράβι πρέπει πλέον να ΜΗΝ είσαι… Έλληνας!

Εντάξει, πέρα από τη νέα μόδα που είναι ο ρατσισμός, στο συγκεκριμένο θέμα θέλω να επισημάνω ορισμένα πράγματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με το ρατσισμό. Λίγο η πολύ όλοι μας τα γνωρίζουμε, είτε είμαστε 5 χρόνια στα καράβια, είτε 20.

Στην σημερινή εποχή τα κορόιδα στα καράβια είναι οι αξιωματικοί. Κυρίως ο πλοίαρχος-υποπλοίαρχος-Α και Β μηχανικός.

Και για να το κάνω και πιο σαφές…

Όταν ξεκινάμε να φύγουμε για μπάρκο και περνάμε από την εταιρεία, οι αρχικαπεταναίοι και οι αρχιμηχανικοί μας λένε διάφορα πράγματα. Μεταξύ αυτών είναι και η παρότρυνση να φτιάξουμε το καράβι, να δουλέψουμε, να οργανώσουμε τον κόσμο, να προσέχουμε με τα φορτία, να ακολουθούμε την πολιτική της εταιρείας, και πολλά αλλά.

Εμείς μπαίνουμε μέσα στο καράβι και βρίσκουμε ένα πλήρωμα ( ναύτες, λοστρόμος, μάγειρας, λαδάδες κ.τ.λ.) το οποίο τα έχει όλα γραμμένα στα παλιά του τα παπούτσια! Το μυαλό τους όλο στη λούφα και στην ξάπλα. Οι ικανότητες τους δε, άστα να πάνε… Οι συζητήσεις μεταξύ καπετάνιου και γραφείου οδηγούν σε αδιέξοδο στο 90% των περιπτώσεων. Αν είσαι τυχερός και βρεις μόνο ένα με δυο άτομα τα οποία θα πρέπει να διώξεις από το καράβι, ίσως, λέω ίσως και να τα καταφέρεις. Αν όμως βρεις 3,4,5 η και παραπάνω δεν υπάρχει καμία περίπτωση.

Το γραφείο όπως είναι φυσικό προσπαθεί να κάνει οικονομία στα πάντα και πολύ περισσότερο στα ” διωξίματα” του κόσμου. Από την άλλη βέβαια έχει εμάς μέσα, οι οποίοι έχοντας τρελές ευθύνες στο κεφάλι μας, αναγκαζόμαστε και τρέχουμε μέρα-νύχτα για τους εξής λόγους:

α) για να κάνουμε σωστά την δουλειά μας.

β) για να μην πάμε φυλακή ή μας διώξουν.

γ) για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του εργοδότη μας ( για τα οποία πληρωνόμαστε άλλωστε).

δ) επειδή έχουμε φιλότιμο.

Τι από τα παραπάνω έχει να φοβηθεί ένας φιλιππινέζος η ένας Ουκρανός; Η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ! Έχουν καταλάβει πλέον ότι ούτε ευθύνες έχουν ούτε πρόκειται να τους διώξουν. Και αν τους διώξουν, σε ένα μήνα θα είναι πάλι σε άλλο καράβι. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που τους διώχνουν, αλλά είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Και άντε να καταλάβω ότι τους Φιλιππινέζους τους έχουν στα καράβια γιατί η διαφορά στα λεφτά είναι τεράστια. Τους Ουκρανούς ανθυποπλοιάρχους τι στο ανάθεμα τους θέλουνε; Η διάφορα στα λεφτά με τους Έλληνες είναι ελάχιστη, αν λάβουμε δε υπόψιν μας το τι προσφέρουν μέσα σε ένα καράβι τότε θα λέγαμε ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο οι Έλληνες εφοπλιστές να τους δίνουν ψωμί. Επιτέλους θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Τόσα ελληνόπουλα με ψυχή και τσαγανό ψάχνουν για δουλειά και αυτοί έχουν Ουκρανούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν πονάνε τα καράβια τους, αλλά στην πρώτη στραβή είναι σίγουρο οτι θα αφήσουν και αυτούς και εμάς ξεκρέμαστους.

Δηλαδή αν εμείς σαν αξιωματικοί, δεν μπορούμε υπό την απειλή της απόλυσης να τους διώξουμε, τότε πως αυτοί θα αναγκαστούν να κάνουν σωστά την δουλειά τους; Τα καράβια κύριοι δεν είναι δημόσιο. Οποίος δεν κάνει σωστά την δουλειά του θα πρέπει να πηγαίνει σπίτι του. Δεν λέω πως όλοι εμείς οι Έλληνες είμαστε δουλευταράδες και αστέρια. Και από εμάς υπάρχουν πολλοί που είναι για διώξιμο. Εμάς όμως να είστε σίγουροι μας διώχνουν πολύ ποιο εύκολα από όλους αυτούς. Έχω άπειρα παραδείγματα.

Δεν είναι θέμα ρατσισμού λοιπόν, είναι θέμα αξιοκρατίας. Αν κάποιος αξίζει, να μείνει με χίλια. Αν όμως όχι, γιατί να μείνει;

Ο Φιλιππινέζος μάγειρας π.χ. Τι προσφέρει στον Έλληνα ναυτικό; Τίποτα! Μήπως έχετε την εντύπωση ότι επειδή είναι πιο φθηνός σε μισθό, συνολικά κοστίζει και φθηνότερα στον εφοπλιστή; Έχετε διανοηθεί κύριοι τι οικονομία μπορεί να σου κάνει ένας Έλληνας μάγειρας σε σχέση με ένα Φιλιππινέζο; Έχετε σκεφτεί τι τρώμε μέσα στα καράβια από Φιλιππινέζους μάγειρες; Θα σας πω εγώ τι. ΜΠΟΥΡΔΕΣ τρώμε! Και μετά περιμένετε να δώσουμε και την ψυχή μας για εσάς.

Αφήστε την σοβαροφάνεια λοιπόν και σοβαρευτείτε στα αλήθεια. Και οι ναυτικοί που ταξιδεύουν υποφέρουν, και οι ναυτικοί οι οποίοι είναι άνεργοι υποφέρουν, και οι μελλοντικοί ναυτικοί υποφέρουν.

Και εσείς κύριοι στα γραφεία ναυτικοί είσαστε και κάποτε ταξιδεύατε σαν και εμάς. Έχουμε λοιπόν την απαίτηση από εσάς να μας υποστηρίζετε και να μας καταλαβαίνετε. Τουλάχιστον να λέτε τα πράγματα όπως είναι στους εφοπλιστές, γιατί πολλές φήμες λένε ότι δεν τα λέτε όλα…Δεν τα λέω εγώ, οι φήμες και οι συζητήσεις στα καπνιστήρια το λένε… Ο νοών νοείτω…

c.o.

Διαβάστε ακόμα