Γράφει ο Ηρακλής Καλογεράκης
Η «ηλεκτροδότηση» της νήσου Αίγινας. Το δεν βαριέσαι και η απραξία φταίνε για όλα τα κακά στο νησί.
Η Αίγινα πλήττεται συχνά, πιο τακτικά τα τελευταία χρόνια, από ξαφνικές διακοπές ηλεκτροδότησης και από συνεχείς αυξομειώσεις τάσεως, που συμβαίνουν όποτε έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί ή και στην περιοχή των Μεθάνων.
Κάθε φορά που ο καιρός χειροτερεύει, οι κάτοικοι του νησιού με την πρώτη βροντή, προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωση και να απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές τους συσκευές, ώστε να μη καταστραφούν.
Πριν περίπου 10 χρόνια, στο μέσον του καλοκαιριού, η Αίγινα πλήγηκε βαριά, λόγω μιας πολυήμερης διακοπής της ηλεκτροδότησης και οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες του νησιού, ζημιώθηκαν και οικονομικά και ψυχικά.
Η ηλεκτροδότηση του νησιού διακόπηκε για περίπου είκοσι μέρες το δε πρόβλημα αντιμετωπίστηκε προσωρινά με την αποστολή και λειτουργία 12 ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την ηλεκτροδότηση οικιών και καταστημάτων και επτά για την λειτουργία των αντλιοστασίων του δικτύου ύδρευσης. Διαμαρτυρίες πολλές, θυμός μεγάλος και κυρίως μεγάλη δυσφήμηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού πού έπληξε οικονομικά και τους επαγγελματίες του νησιού και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Εξώδικα στάλθηκαν, αποζημιώσεις πληρώθηκαν και πολλές υποσχέσεις δόθηκαν για την γρήγορη αλλά και για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Στις 7 Αυγούστου 2010, η ΔΕΗ, με δηλώσεις του Δντού τύπου κ. Κίμωνα Στεριώτη, ζήτησε την κατανόηση των πελατών της για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και τους παρακάλεσε να περιορίσουν την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελάχιστο δυνατό βαθμό. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε πως μετά την αποκατάσταση θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες έρευνες για τον εντοπισμό των αιτίων που προκάλεσαν βλάβες καθώς και για την εν συνεχεία ανάληψη ενεργειών ώστε να μην ξαναγίνουν.
Επίσης, την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010, στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, ο Γενικός Διευθυντής Διανομής κ. Δ. Λαθούρης, ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να προβούν στη δημοπράτηση του τέταρτου υποβρυχίου καλωδίου Μέσης Τάσης από τη χερσόνησο των Μεθάνων έως την Αίγινα μετά τις σχετικές εγκρίσεις και επίσης να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα στη μελέτη ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς (ΜΑΣΜ) έργα. Τα έργα αυτά αφορούσαν την εγκατάσταση μιας γραμμής υψηλής τάσης (ΥΤ) με υποβρύχιο καλώδιο, που θα συνδέει την Αίγινα με τον Υποσταθμό των Μεγάρων καθώς και την κατασκευή κλειστού υποσταθμού Υψηλής Τάσης στην Αίγινα, στη θέση του παλαιού Σταθμού Παραγωγής. Αυτά ήταν μια επένδυση προϋπολογισμένου ύψους, περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμος Αίγινας αφού χαρακτήρισε τα παραπάνω μέτρα ως απολύτως αναγκαία, δήλωσε με ανακοίνωση τύπου: «Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα ανωτέρω ώστε η Αίγινα να θωρακιστεί και να μην υποστεί άλλη φορά τις βαρύτατες απώλειες των τελευταίων ημερών».
Η ΓΣΕΒΕΕ, έστειλε και αυτή επιστολή διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στην οποία έκανε λόγο για τεράστιες οικονομικές καταστροφές στο εισόδημα των πολιτών του νησιού και πρότεινε τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τους κατοίκους της Αίγινας, και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις, για ένα έτος. Επίσης με σχετική ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, συστήθηκε μια ανάλογη μεταχείριση και για τα δημοτικά τέλη και τις λοιπές επιβαρύνσεις των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ανακοίνωση δε κατέληγε: «Μέτρα επίσης φορολογικού περιεχομένου πρέπει να αναμένονται άμεσα και από το Υπουργείο Οικονομικών για τους επιχειρηματίες της Αίγινας».
Οι απαραίτητες επισκευές στο δίκτυο μεταφοράς έγιναν και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε. Με την αποκατάσταση, ηρέμισαν τα πνεύματα και το «πρόβλημα» σχεδόν ξεχάστηκε. Μετά περίπου δύο χρόνια προστέθηκε και ένα, το τέταρτο, καλώδιο στη γραμμή των Μεθάνων και η μισή προταθείσα λύση υλοποιήθηκε. Όμως, το τέταρτο αυτό απαραίτητο καλώδιο, δεν μπήκε για να αυξήσει την παροχή ρεύματος. αλλά μπήκε για να βοηθήσει στην καλύτερη κατανομή της ηλεκτρικής ενέργειας που έρχεται από τα Μέθανα στην Αίγινα. Η άλλη υπόσχεση-εξαγγελία, που αφορούσε την αύξηση της παροχής προς το νησί, παρέμεινε και ακόμη, παραμένει υπόσχεση.
Όπως τα περισσότερα θέματα στη ζωή μας, που απαιτούν κόπο, έτσι και το θέμα αυτό, παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να «ξαναφτάσει ο κόμπος στο χτένι». Όλοι θέλουν την λύση ενός προβλήματος αλλά κανείς δεν θέλει να δουλέψει γιαυτό. Προτιμούν να δουλέψει κάποιος άλλος ή κάποιος άλλος να τους δώσει την λύση. Άσε που ένα πρόβλημα μπορεί να λύνεται συνέχεια, με συνεχείς υποσχέσεις και όλοι να είναι ευχαριστημένοι.
Η αδιαφορία ή μάλλον η απραξία και η αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει αρκετές «αρμόδιες υπηρεσίας και οργανισμούς», φαίνεται πως απλώθηκε παντού σε όλη την έκταση της δημόσιας διοίκησης. Από τα υπουργεία και τους οργανισμούς τους, μέχρι την Περιφέρεια, τον Δήμο και συνδικαλιστικές οργανώσεις ή επαγγελματικούς οργανισμούς.
Την τελευταία δωδεκαετία βλέπουμε κάθε χρόνο να έχουμε τις ίδιες λυπηρές διαπιστώσεις. Φωτιά στα Μέθανα, διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αίγινα. Καταιγίδες στην Αττική, διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί. Κεραυνοί στην Αίγινα διακοπές ρεύματος και αυξομειώσεις τάσης στην Αίγινα. Αύξηση κατοίκων και επισκεπτών, περιορισμό της κατανάλωσης. Αμέτρητες οι ζημιές στις ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές μας συσκευές, πολλές οι οικονομικές διεκδικήσεις και μεγάλη γκρίνια στους κατοίκους. Όλοι όμως «οι αρμόδιοι» έχουν λάβει τα μέτρα τους ώστε να μην θιγούν. Μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να λέει ότι για βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές, που θεωρούμε ότι οφείλονται σε προβλήματα του δικτύου, που ο ΔΕΔΔΗΕ όφειλε να έχει αντιμετωπίσει, υποβάλλουμε εντός 4 εργάσιμων ημερών αίτηση αποζημίωσης, αλλά σχεδόν ποτέ δεν άκουσα κάποιον να την λαμβάνει γιατί πάντα τα «ψιλά» γράμματα του δίνουν την απαλλαγή.
Κάθε χρόνο, ο ΔΕΔΔΗΕ εκπονεί ένα «Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ)» που αφορά την επόμενη 4ετία, αλλά όλα τα σχέδια για την Αίγινα, περιλαμβάνουν τα ίδια ακριβώς λόγια, που αφορούν μόνο την διασύνδεση Μεθάνων-Αίγινας.
Στα ΣΑΔ αυτά βλέπουμε, πως προβλέπονται εργασίες συντήρησης στα τέσσερα καλώδια της υποβρύχιας διασύνδεσης αλλά ποτέ δεν μπήκε η σχεδίαση της άλλης, από τα Μέγαρα, γραμμής σύνδεσης.
Οι φθορές στα υπάρχοντα καλώδια ΜΤ είναι αναμενόμενες αφού τα καλώδια δεν είναι ενταφιασμένα μέσα σε τάφρο σε όλο το μήκος, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται είτε από αγκυροβολία πλοίων που δεν επιτρέπεται, είτε από αλιεία με συρόμενα εργαλεία (π.χ μηχανότρατα), είτε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που προκαλούν τριβές στο βυθό και δυνάμεις στα σημεία συνδέσεων των καλωδίων.
Τα ΣΑΔ μπορεί να τα βρει ο οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο, αλλά ποτέ δεν τα βρήκε ένας «ενδιαφερόμενος αρμόδιος» για να υπενθυμίσει στον ΔΕΔΔΗΕ τις υποσχέσεις και να ζητήσει την εκπλήρωση τους.
Η από βορρά υποβρύχια σύνδεση του νησιού της Αίγινας είναι απαραίτητη λόγω της αλματώδους αύξησης του φορτίου, λόγω των συνεχών φθορών και βλαβών που παρουσιάζονται στις 4 υπάρχουσες γραμμές από τα Μέθανα αλλά και για λόγους δημιουργίας ενός εναλλακτικού δικτύου τροφοδότησης.
Χρόνια τώρα σχεδιαζόταν και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται, η υδροδότηση της Αίγινας με ένα υποβρύχιο αγωγό από την Σαλαμίνα, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να εντάξει στο έργο αυτό και μια παράλληλη εργασία ώστε δίπλα στον αγωγό να τρέξει και η υποσχεθείσα από το 2010, γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την με την Αττική. Έτσι θα υπήρχε και κάποιο οικονομικό όφελος. Βλέπετε ότι απαιτεί σοβαρή σκέψη και εργασία, αποφεύγεται και το θέμα με ελαφρά την συνείδηση, παραπέμπεται σε «μελλοντικό χρόνο».
Περίπου προ 5ετίας σχεδιάστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και το έργο αυτό είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη. Ούτε και εδώ σκέφτηκε ή απασχόλησε κάποιον «αρμόδιο» η ένταξη της Αίγινας στη σχεδίαση.
Η ένταξη μιας παράλληλης εργασίας για την διασύνδεση της Αίγινας, στο Το έργο αυτό είναι η καλύτερη λύση αφού το έργο προβλέπει τα καλώδια από την Αττική μέχρι και νότια της Αίγινας, να μπουν σε μια τάφρο βάθους 2 μέτρων και έτσι τα έχουν την μέγιστη φυσική ασφάλεια.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και εξαγγελίες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης, τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό τη σημασία της ανάπτυξης των υποβρύχιων καλωδίων που διασυνδέουν τα νησιά με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο κ. Μανουσάκης, αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Βόρειων Κυκλάδων (Μύκονος, Νάξος, Πάρος) αλλά και της μεγαλύτερης στον πλανήτη υποβρύχιας διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο και δικαίως επισήμανε τα οφέλη των διασυνδέσεων αυτών. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο αυτό έργο λέγοντας πως «η ποιότητα της ηλεκτροδότησης της Κρήτης βελτιώθηκε, πως δεν υπάρχουν πια διακοπές ρεύματος αλλά και πως όταν έγινε ο σεισμός στο νησί, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίστηκε απρόσκοπτα».
Επίσης, ανέφερε ότι «πέρα από το οικονομικό όφελος, τα έργα αυτά αφήνουν ένα σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα αφού κλείνουν ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Η ποιότητα της τάσης στο ρεύμα είναι καλύτερη με αποτέλεσμα να μην προκαλούνται ζημιές στις ηλεκτρικές συσκευές όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Με τα έργα αυτά συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος των νησιών».
Σχεδόν όλα τα μεγάλα νησιά μας έχουν διασυνδεθεί με την Ηπειρωτική Ελλάδα και κραυγαλέα παράλειψη αποτελεί η Αίγινα. Ένα νησί που είναι τόσο κοντά στον Πειραιά και την Αθήνα και ταυτόχρονα τόσο «ξεχασμένο».
Τα έργα για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής – Κρήτης ξεκίνησαν πρόσφατα και σύσσωμος ο κόσμος με τους φίλους της Αίγινας ζητά να λυθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν τα οποία θα έπρεπε να είχαν προ ετών επιλυθεί.
Ποτέ δεν είναι αργά.