Μια νέα εποχή φαίνεται να ξημερώνει για τη ναυτιλία: Η Maersk εντάσσεται στις ναυτιλιακές εταιρείες που προσλαμβάνουν Αφρικανούς δόκιμους

Η Αφρική, με το σχετικά νέο σε ηλικία δημογραφικό της πληθυσμό της και τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της, αναδεικνύεται σε νέα πηγή εργαζομένων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σε μια ανακοίνωση που έγινε αυτή την εβδομάδα, η Maersk προστέθηκε στις ναυτιλιακές εταιρείες που αυξάνουν τις προσλήψεις τους από την ήπειρο. Αυτό συμβαίνει καθώς ο ναυτιλιακός τομέας καλείται να στρατολογήσει νέους ναυτικούς για να καλύψει την αυξανόμενη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που έγινε ακόμη χειρότερη μετά τον τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Maersk ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι μετά από μια εκτεταμένη διαδικασία έρευνας, η Νότια Αφρική έχει αναγνωριστεί ως προορισμός με υψηλές δυνατότητες εξεύρεσης πληρωμάτων για τον στόλο της ναυτιλιακής εταιρείας. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, η Maersk απασχολεί σήμερα 12.500 ναυτικούς.

Οι νοτιοαφρικανοί δόκιμοι του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Ναυτικών θα εξεταστούν για θέσεις στη Maersk. Η πρώτη τάξη δοκίμων αναμένεται να ενταχθεί στα πλοία της Maersk από το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

«Η σημασία της ύπαρξης γεωγραφικά διαφορετικών δεξαμενών ναυτικών αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Niels Bruus, επικεφαλής του Marine HR της A.P. Moller- Maersk. «Η Νότια Αφρική είναι μια φυσική επιλογή λόγω της ναυτικής κληρονομιάς της και του αριθμού των υψηλής ποιότητας Νοτιοαφρικανών ναυτικών που απασχολούνται σήμερα στον παγκόσμιο στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Maersk, πολλοί από τους οποίους κατέχουν ανώτερες θέσεις στα πληρώματά μας».

Σύμφωνα με τον ναυτιλιακό κολοσσό, η Νότια Αφρική θεωρείται μια περιοχή με υψηλές δυνατότητες εξεύρεσης πληρώματος για διάφορους λόγους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το αποδεδειγμένο ιστορικό της χώρας στην παροχή ποιοτικών αξιωματικών πλοίων, η ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, η υπάρχουσα ναυτιλιακή υποδομή, ο μεγάλος πληθυσμός και οι δυνατότητες εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Επιπλέον, το κοινωνικοοικονομικό προφίλ και ο δείκτης κόστους ζωής της Νότιας Αφρικής προσφέρονται επίσης για απασχόληση σε πλοία.

Η Maersk τονίζει ότι η εταιρεία έχει ήδη υποστηρίξει την ανάπτυξη της ναυτικής εκπαίδευσης στη Νότια Αφρική. Το Ίδρυμα A.P. Moller – Maersk Foundation ίδρυσε τη Νοτιοαφρικανική Ακαδημία Ναυτικής Εκπαίδευσης (SAMTRA) το 2003. Η SAMTRA προσφέρει μια σειρά μαθημάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων που βασίζονται στην προσομοίωση και τώρα θα διαχειρίζεται το πρόγραμμα Maersk South Africa Cadet Program.

Η SAMTRA είναι επίσης κορυφαίος πάροχος ταλέντων για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ναυτικών της Νότιας Αφρικής (NSDP), ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση. Λαμβάνει επίσης υποστήριξη από το Εθνικό Ταμείο Δεξιοτήτων και το Διεθνές Ναυτιλιακό Ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής (SAIMI).

«Υπάρχουν πλέον αρκετές εταιρείες που έχουν βάλει το χέρι τους στην τεράστια δεξαμενή του ναυτικού δυναμικού στην υποσαχάρια Αφρική. Ωστόσο, αποτελούν συνολικά μόνο ένα μικρό ποσοστό», σχολιάζει ο Craig De Savoye, ειδικός στον αφρικανικό ναυτιλιακό τομέα και εμπορικός διευθυντής της Protection Vessels International. «Αυτές οι εταιρείες, όπως η Maersk, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον και κάνουν πατινάζ προς τα εκεί».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Celebrity Cruises θυμάται την ιστορία πριν από αρκετά χρόνια, όταν προκλήθηκε κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης από μια νεαρή γυναίκα από το Καμερούν. Η Nicholine Tifuh Azirh αφηγήθηκε τις προκαταλήψεις που αντιμετώπισε και την εμπόδιζαν να ακολουθήσει το όνειρό της για ναυτική καριέρα, αφού είχε αποφοιτήσει από ναυτικό κολέγιο στη Γκάνα. Ζήτησε από την εταιρεία κρουαζιέρας να αυξήσει τις προσλήψεις και τις προσλήψεις της.

«Η Nicholine ήταν μια αποφασισμένη νεαρή γυναίκα και δεν επρόκειτο να με αφήσει να φύγω χωρίς να ακούσω την ιστορία της», θυμήθηκε η Lisa Lutoff-Perlo, διευθύνουσα σύμβουλος της Celebrity. Συγκινημένη από την ιστορία της, έθεσε το ναυτιλιακό τμήμα της Celebrity σε αποστολή και η Nicholine έγινε η πρώτη δόκιμος στο Celebrity Equinox από ένα πρόγραμμα με τη ναυτική ακαδημία της Γκάνας. Συνέχισε την καριέρα της ως αξιωματικός της Celebrity Cruises μαζί με πολλές άλλες Αφρικανές που επίσης ακολουθούν ναυτική καριέρα στην εταιρεία κρουαζιερόπλοιων.

Διαβάστε ακόμα