ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η Navios Containers διαπραγματεύεται αναχρηματοδότηση 103 εκατ. δολαρίων

Η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Navios Maritime Containers βρίσκεται σε προχωρημένη συζήτηση για την αναχρηματοδότηση των δανείων της εντός του τελευταίου τετάρτου του 2019.

Τα ανεξόφλητα από τις 31 Δεκεμβρίου 2017 δάνεια της Navios, είναι συνολικού κόστους 102,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσω μιας τέτοιας διευκόλυνσης όπως αυτή που διαπραγματεύεται, το ημερήσιο χρέος για τα φορτηγά πλοία εμπορευματοκιβωτίων της θα μειωνόταν κατά 58%.

Η Navios Containers είπε πως δεν μπορεί να παρέχει εγγυήσεις πως θα πετύχει στην αναχρηματοδότηση των δανείων της.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύφθηκε ως μέρος του οικονομικού απολογισμού της εταιρίας, στον οποίο υπολόγισε πως το καθαρό εισόδημά της για το τέταρτο μέρος του 2017 ήταν 1,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο τέλος της χρονιάς ήταν στα 2,6 εκατομμύρια.

Τα έσοδα της εταιρίας για τους τρεις μήνες που τελείωναν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ήταν 21,3 εκατ. ενώ για την περίοδο από τις 28 Απριλίου 2017 (ημερομηνία έναρξης για την εταιρία) μέχρι το τέλος της χρονιάς ήταν 39,2 εκατ.

Αφού αύξησε τον στόλο της κατά 50% στο τέταρτο μέρος του 2017, η ναυτιλιακή εταιρία δήλωσε πως βλέπει περισσότερες ευκαιρίες αγορών. Μέσα στο συγκεκριμένο τρίμηνο, η Navios αγόρασε με εντυπωσιακό ρυθμό εφτά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αξίας 128 εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, στο τέλος του χρόνου τα πλοία του στόλου της είχαν αυξηθεί από 14 σε 21.

Σχολιάζοντας την επίδοση της εταιρίας, η Αγγελική Φράγκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος της Navios δήλωσε τα εξής: “Η τρέχουσα τάση μας συνεχίζει να αυξάνεται, και αναμένουμε 32% αύξηση των διαθέσιμων ημερών στο πρώτο τέταρτο του 2018 σε σχέση με το τέταρτο του 2017. Συνεχίζουμε να βλέπουμε ελκυστικές ευκαιρίες αγορών όσο η αγορά δυναμώνει”.

Άλλη μια εξέλιξη του τριμήνου είναι πως η Navios Containers συμφώνησε τον Δεκέμβριο του 2017 στην πρόσθεση άλλης μιας δόσης στο προϋπάρχον δάνειο 21 εκατομμυρίων του Ιουλίου του 2017. Η συμφωνία, που έγινε με εμπορική τράπεζα, αφορά ποσό ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση της αγοράς τεσσάρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατασκευής 2008.

Η συγκεκριμένη δόση έχει επιτόκιο LIBOR σύν 385 bps (σημεία βάσης) ανά χρόνο. Το συνολικό δάνειο ύψους 71 εκατομμυρίων είναι αποπληρώσιμο σε οκτώ τριμηνιαίες δόσεις των 6,5 εκατομμυρίων η κάθε μία και μία επιπλέον καταβολή “μπαλόνι” την τελευταία ημερομηνία αποπληρωμής.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2017, το ανεξόφλητο ποσό υπό την συγκεκριμένη δόση είναι είναι 50 εκατ. δολάρια και το συνολικό ανεξόφλητο ποσό για το δάνειο είναι 70,2 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης: Navios Maritime Containers: Κερδοφόρο το 3ο τρίμηνο με το βλέμμα στην απόκτηση νέων πλοίων