Η Δανία στέλνει φρεγάτα στον Κόλπο της Γουινέας για την καταπολέμηση της πειρατείας

Η Δανία, η Πέμπτη μεγαλύτερη ναυτική χώρα στον κόσμο, δήλωσε ότι 30-40 Δανικά πλοία διέρχονται από τον Κόλπο της Γουινέας καθημερινά, τα οποία μεταφέρουν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα ετησίως.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Δανίας εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στον Κόλπο της Γουινέας, όπου περίπου το 40% όλων των πειρατικών επιθέσεων που αναφέρθηκαν παγκοσμίως έχουν πραγματοποιηθεί εκεί. Σύμφωνα με τη BIMCO, μόνο το 2020, 135 ναυτικοί, μέλη πληρωμάτων απήχθησαν σε όλο τον κόσμο, με τον Κόλπο της Γουινέας να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 95% του αριθμού αυτού.

Το Διεθνές ναυτιλιακό γραφείο (IMB) παρατήρησε μείωση των περιστατικών θαλάσσιας πειρατείας στην τριμηνιαία έκθεσή του. Παρ ‘όλα αυτά, ο Κόλπος της Γουινέας εξακολουθεί να είναι μια περιοχή με τις περισσότερες πειρατικές επιθέσεις παγκοσμίως.

Από τις αρχές του 2021, έχουν καταγραφεί 38 πειρατικά περιστατικά παγκοσμίως, μείωση κατά 9 περιστατικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το γεγονός ότι ο Κόλπος της Γουινέας αντιπροσωπεύει το 43% όλων των καταγεγραμμένων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης ληστείας και της πειρατείας, είναι μάλλον ανησυχητικό.

Για την αποφυγή πειρατικών επιθέσεων η φρεγάτα HDMS ESBERN SNARE (F342) 137,6 μέτρων κατηγορίας Absalon θα βρίσκεται στα διεθνή ύδατα στον κόλπο της Γουινέας από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Το πλοίο θα μεταφέρει περίπου 175 στρατιώτες, καθώς και ένα ελικόπτερο SEAHAWK, το οποίο μπορεί, εάν χρειαστεί, να επέμβει για την απελευθέρωση πλοίων τα οποία έχουν καταλάβει οι πειρατές, με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένος μονάδας.

«Δεν θα μείνουμε έτσι απλά να παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα», δήλωσε ο Trine Bramsen, ο Δανός Υπουργός Άμυνας.

Αυτή η πρωτοβουλία επικροτήθηκε από την BIMCO, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια για το συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Νιγηρίας και των διεθνών στόλων.

Σύμφωνα με την BIMCO, δύο φρεγάτες εξοπλισμένες με ελικόπτερα που έχουν ρητές εντολές για την καταπολέμηση της πειρατείας, καθώς και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας που θα έχει βάση στην στεριά και θα επιχειρεί από εκεί, θα έχουν σημαντικό αποτρεπτικό ρόλο για την πειρατεία και τους πειρατές που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο της Γουινέας.

Διαβάστε ακόμα