Υπερωκεάνιο RMS Empres of Ireland: Η ξεχασμένη τραγωδία που στοίχισε την ζωή σε πάνω από 1000 ανθρώπους! (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Η τραγωδία του υπερωκεάνιου RMS Empress of Ireland θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία του Καναδά. Όταν μιλάμε για τραγικό ναυάγιο, η πρώτη σκέψη που έρχεται στους περισσοτέρους από εμάς, είναι το ναυάγιο του Τιτανικού. Πέρα από τον Τιτανικό όμως, υπάρχουν αρκετά ναυάγια που κόστισαν την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και μεταξύ αυτών βρίσκετε και το ναυάγιο του RMS Empress of Ireland.

Η τραγωδία του υπερωκεάνιου RMS Empress of Ireland θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία του Καναδά.

Κατασκευή και χαρακτηριστικά

Το υπερωκεάνιο RMS Empress of Ireland σχεδιάστηκε από τον Francis Elgar και κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Fairfield Shipbuilding & Engineering Co στο Govan, κοντά στην Γλασκόβη της Σκωτίας. Καθελκύστηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1906 και το εκτόπισμα του πλοίου ήταν 14,191 τόνους ενώ κόστισε 375,000 λίρες Αγγλίας.

Το μήκος του ήταν 570 μ. και το πλάτος του 20 μ. ενώ διέθετε 2 προπέλες που το βοηθούσαν να αναπτύξει την μέση ταχύτητα των 22 κόμβων. Η χωρητικότητα των επιβατών ήταν 1580 εκ των οποίων οι 310 στην πρώτη θέση, οι 470 στην δεύτερη θέση και οι 758 στην τρίτη θέση.

Το ναυάγιο και το τέλος του

Ο Henry George Kendall ήταν μόλις ένα μήνα καπετάνιος στο πλοίο όταν το υπερωκεάνιο RMS Empress of Ireland όταν αυτό αναχώρησε στις 28 Μαΐου του 1914 από την πόλη Κεμπέκ με 1.477 επιβάτες και προορισμό το Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν νωρίς το πρωί της 29ης Μαΐου του 1914 όταν το πλοίο συνάντησε πυκνή ομίχλη όσο ακόμη βρισκόταν στα νερά του ποταμού Σεντ Λόρενς (St. Lawrence). Ο ποταμός Σεντ Λόρενς εκβάλει στον Ατλαντικό Ωκεανό στα βόρεια του Κεμπέκ και τον ενώνει με τη Λίμνη Οντάριο των Καναδό-Αμερικανικών συνόρων (βρίσκεται στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης).

Henry_Kendall_Empress_of_Ireland
Ο Henry George Kendall

Ένα μικρό νορβηγικό φορτηγό πλοίο μεταφοράς άνθρακα, το SS Storstad, συγκρούστηκε στην δεξιά πλευρά του και τού άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου περίπου 5 μέτρων.

Το υπερωκεάνιο βούλιαξε σε λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά, παρασύροντας στον πάτο του ποταμού 1.012 ψυχές -840 επιβάτες και 172 μέλη του πληρώματος.

Το ναυάγιο του πλοίου βρίσκεται 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επιτρέποντας την κατάδυση και την εξερεύνηση του πλοίου.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα