Η υποπλοίαρχος Μαριάνθη Κάσδαγλη μιλάει στο e-nautilia.gr

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στο e-nautilia.gr η υποπλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού Μαριάνθη Κάσδαγλη, η οποία ξεχώρισε στο φετινό survivor με την αγωνιστικότητα της και το ήθος της καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής της στο παιχνίδι.

Καταρχήν συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου στο φετινό survivor και για το ότι έφτασες αρκετά μακριά μέσα στο παιχνίδι.

Σας ευχαριστώ πολύ, καθώς επίσης και για την φιλοξενία στο site σας.
Ήθελα και άντεχα να προχωρήσω και άλλο , αλλά οκ έτσι ήρθαν τα πράγματα, σέβομαι την απόφαση του κόσμου.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω πως πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στο φετινό survivor;

Ήταν κάτι που το ήθελα αρκετά και σαν τηλεθεάτρια όταν το έβλεπα, μου άρεσαν οι στίβοι μάχης, σε φάση που ήθελα να διαπεράσω την οθόνη και να αγωνίζομαι , καθώς επίσης να είμαι survivor στο νησί και να προσπαθώ για την καθημερινή επιβίωση και πιστεύω τους λόγους που αναφέρω τους απέδειξα και μέσα στο παιχνίδι.
Το 2018 στο survivor Ελλάδα-Τουρκία, είχα περάσει στους τελικούς παίκτες που θα πήγαιναν στο νησί, αλλά την ίδια στιγμή , μόλις είχα πάρει το δίπλωμα του υποπλοιάρχου και την προαγωγή από την εταιρεία και έτσι άφησα στην άκρη συναίσθημα και καρδιά κ έπραξα με την λογική.
3 χρόνια μετά, παρουσιάζεται αυτή η ευκαιρία και δεν ήθελα να το έχω απωθημένο.

Ποσό εύκολο ήταν να διακόψεις την δουλειά σου στο πλοίο και να πας στον Άγιο Δομίνικο; Σε ρωτάω γιατί δεν είναι και τόσο εύκολη απόφαση να πάρει κάποιος ναυτικός.

Στο πρώτο τηλεφώνημα που δέχτηκα και μου ζητούσαν να είμαι σε δυο μέρες στην Αθήνα, για να μας δει η τουρκική παραγωγή, ήταν ανέφικτο, οπότε το άφησα στην άκρη.
Μετά από κάποιες μέρες, με πήρανε τηλέφωνο ξανά και μου δώσανε περιθώριο ημερών, χωρίς όμως καμία υπόσχεση από πλευράς τους ότι θα πάω και στο παιχνίδι, το ρίσκο και η ευθύνη ήταν όλη δική μου.
Αλλά, δεν με πείραζε το ρίσκο, αν και το πιλάτευα αρκετά μέσα μου για το τι είναι πιο σοφό να κάνω, τελικά πήρα την απόφαση και στην ουσία ζήτησα να αποδεσμευτώ των καθηκόντων μου, για να μπορέσω να επιστρέψω Ελλάδα.
Μέσα μου ένιωθα κάπως στενάχωρα, για την εταιρεία μου, διότι πρωτοχρονιάτικα τους ζητούσα να βρεθεί αντικαταστάτης για να μπορέσω να αποδεσμευτώ και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι δύσκολη , διότι όπως όλοι οι ναυτικοί γνωρίζουμε ότι κανείς δεν θέλει να αφήσει το σπίτι του Χριστούγεννα για να μπαρκάρει και πραγματικά τους ευχαριστώ πάρα πολύ.
Από την άλλη πάλι, ήταν κάτι που είχα πάρει την απόφαση μέσα μου και έτσι πρωτοχρονιάτικα ταξίδευα με δυο βαλίτσες και ήμουν στα αεροδρόμια για επιστρέψω Ελλάδα , κανείς δεν γνώριζε τίποτα εκτός από την οικογένεια μου, μέχρι να έβλεπα τι τελικά θα γινόταν.

Όλοι οι ναυτικοί γνωρίζουμε ότι η ζωή στο πλοίο δεν είναι εύκολη. Ποσό σε βοήθησε αυτό κατά την διάρκεια του απαιτητικού survivor;

Σωστά, η ζωή μέσα στο πλοίο δεν είναι εύκολη, διότι δεν είναι μια φυσιολογική ζωή, είσαι περιορισμένος, με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις και πρέπει να συνεργαστείς και άλλα πολλά.
Να σας πω λοιπόν, ότι εμένα η ζωή μου και εκτός πλοίου, επίσης δεν ήταν εύκολη, πέρασα από αρκετά κύματα από μικρή ηλικία, πειθαρχήθηκα αρκετά και μέσα από τον πρωταθλητισμό στην κολύμβηση, συνειδητοποιημένη ξέροντας ποια είμαι, που πάω και τι θέλω, όλα αυτά συνέβαλαν στο να μπορώ ψυχικά να αντέξω και να περνάω τις δυσκολίες στο παιχνίδι, εκτός όμως από ένα πράγμα, την πείνα, η οποία δεν συνηθίζεται με τίποτα, προσπαθούσα να κάνω control στο μυαλό μου και να μην το σκέφτομαι, όσο μπορούσα, αλλά κοίταζα συνέχεια κάτω για αποφάγια.

Μέσα στο παιχνίδι έδειξες μια ιδιαίτερη δυναμική, σοβαρότητα και πειθαρχία. Θεωρείς ότι αυτό οφείλεται στην θέση σου μέσα στο πλοίο;

Οφείλεται και στην φύση του επαγγέλματος που κάνω, σίγουρα μας διαμορφώνει, για παράδειγμα ένας καλλιτέχνης είναι πιο ψυχαγωγικός , γιατί αυτό κάνει και στο επάγγελμα του.
Αλλά, όπως προανέφερα, είναι και στοιχεία του εαυτού μου, που έχω και στην έξω μου ζωή και λόγω των δυσκολιών που έχω περάσει, αλλά και μέσα από τον πρωταθλητισμό που έκανα.
Δεν μου αρέσει να κοροϊδεύω ανθρώπους και να τάσσω πράγματα, δίνοντας τον λόγο μου, εάν τον δώσω θα πρέπει να το κάνω, κιόλας.

Εμείς βλέπουμε μόνο ένα μικρό κομμάτι της καθημερινότητας σας, θεωρείς ότι υπήρξε κάποια διαστρέβλωση της πραγματικότητας;

Όντως, βλέπεται ένα μικρό κομμάτι , από την όλη ζωή μας στο νησί.
Δεν θεωρώ ότι έχει υπάρξει διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αυτό που βλέπεται, αυτό είναι, ένα σκληρό, αλλά αληθινό παιχνίδι, απλά ίσως κάποιοι χαρακτήρες έχουν μια κάποια πονηριά κρυμμένη μέσα τους.

Τι αποκόμισες από το φετινό survivor;

Δεν μπήκα στο survivor για να βγω πιο δυνατή, είμαι αρκετά δυνατή ήδη.
Το survivor για εμένα , ήταν μια απίστευτη , μοναδική εμπειρία ζωής για εμένα, η οποία έχει προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες που έχω και είναι κάτι που θα έκανα ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Καθώς επίσης , το πόσο προσαρμοστικό ον είναι ο άνθρωπος.

Θεωρείς ότι οι εμπειρίες που πήρες μπορούν με κάποιο τρόπο να σε βοηθήσουν και στο επάγγελμα σου;

Θεωρώ , ότι το επάγγελμα μου με βοήθησε στο παιχνίδι, με την έννοια της φύσεως του χαρακτήρα μου και αυτά που έχω περάσει.
Δεν θεωρώ ότι το survivor συσχετίζεται με το επάγγελμα που κάνω, διότι στο χώρο μας δεν έχει να κάνει με το πόσο ωραίος ή δημοφιλής είσαι, αλλά με το κατά πόσο είσαι ικανός να επανδρώσεις την θέση του αξιωματικού.

Αφήνοντας πίσω το παιχνίδι θα ήθελα να σε ρωτήσω μερικά πιο σχετικά πράγματα με το επάγγελμα σου.

Όταν πήρες απόφαση να πας στην σχολή εμποροπλοιάρχων και να γίνεις ναυτικός τι είπε η οικογένεια σου και ο στενός σου κύκλος; Ήταν τυχαία η απόφαση ή το επέλεξες συνειδητά;

Οι δικοί μου, όπως επίσης και εγώ, απορούσαμε σχετικά με το που ακριβώς θα πάω, πως θα είναι εκεί, τι θα κάνω, υπήρχε ένα κάποιο άγχος, διότι δεν γνωρίζαμε τον χώρο αυτό και ούτε υπήρχε κάποιος, ο οποίος να μπορούσε να μου πει 5 πράγματα, την ίδια στιγμή οι δικοί μου με εμπιστευόντουσαν, διότι ήξεραν εμένα σαν άνθρωπο και πως ό,τι και να είναι θα μπορούσα, θα κατάφερνα να ανταπεξέλθω.

Αρχικά, περνούσα στην γυμναστική ακαδημία και λόγω του πρωταθλητισμού που έκανα, μου άρεσε, αλλά την τότε δεδομένη χρονική στιγμή, με τις οικονομικές δυσκολίες, δεν μου έκανε.
Είχα δηλώσει ΣΜΥΝ, αλλά δεν πέρασα και έτσι λοιπόν, εφ’ όσον είχα επιλέξει ναυτικό και δεν μπόρεσα στον στρατό, επέλεξα στο εμπορικό, όπως είπα δεδομένου και των οικονομικών δυσκολιών που υπήρχαν.

Σε τι είδους πλοία έχεις ταξιδέψει και ποια σου άρεσαν ποιο πολύ;

Ξεκίνησα από δόκιμος , μέχρι και ανθυποπλοίαρχος, όπου συμπλήρωσα την απαιτούμενη υπηρεσία για του υποπλοιάρχου σε φορτηγά capsize , mini capsize, dry bulk carrier, όπως γνωρίζουμε σε μεγάλα υπερατλαντικά ταξίδια, μετά και παίρνοντας και του υποπλοίαρχού εργάστηκα σε κρουαζιερόπλοια , σχετικά μικρού tonnage, σε Ελλάδα και εξωτερικό και μετά, με την όλη κρίση του ιού, εργάστηκα σε ακτοπλοΐα , επιβατηγά – οχηματαγωγά.

Πιστεύω, στα πλοία που ήμουν και κάναμε τις κρουαζιέρες , μου άρεσε περισσότερο.
Αλλά, πραγματικά αποκόμισα, διάφορα πράγματα από κάθε τύπο πλοίου και ταξίδι και όπως έχω πει η ταπεινή μου άποψη, είναι να ξεκινήσει κάποιος από εμπορικά πλοία, στο εξωτερικό.

Από ποια Ακαδημία αποφοίτησες;

Στο πρώτο 6αμηνο πέρασα στην ΑΕΝ Ηπείρου και έμενα εσώκλειστη, σε έναν κοιτώνα με άλλες 12 κοπέλες.
Στη συνέχεια ως πολύτεκνη, πήρα μετεγγραφή στην ΑΕΝ Μακεδονίας και τελείωσα αυτή τη σχολή.
Και όχι επειδή τελείωσα αυτή τη σχολή, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ καλή, από άποψη διευθυντών, υποδομών και δασκάλων.

Ποιο ήταν το πιο εξαιρετικό πράγμα που έχετε βιώσει στο πλοίο;

Αχ, πραγματικά , είναι όλα τόσο ιδιαίτερα , καλά και άσχημα, που θα μπορούσα να γράφω ένα ολόκληρο κατεβατό για όλα.

Κινείσαι σε ανδροκρατούμενο χώρο, έχεις νιώσει αμφισβήτηση;

Δεδομένου, ότι υπάρχουν στο χώρο μας μυαλά , με παλιές αντιλήψεις, ναι έχω νιώσει, αλλά αυτό αλλάζει, όταν εμπράκτως αποδεικνύω τις ικανότητες μου.

Ποσό δύσκολο είναι να επιβληθεί μια γυναίκα πλοίαρχος ή και υποπλοίαρχος σε ένα πλοίο;

Εάν σκεφτείς ότι υπάρχουν διάφορες εθνικότητες που συνεργάζεσαι, που αυτό σημαίνει διαφορετικό θρήσκευμα, όπως οι μουσουλμάνοι, που γνωρίζουμε ότι έχουν την γυναίκα σε αρκετά υποδεέστερη θέση, τότε καταλαβαίνεις ότι δεν είναι και το πιο εύκολο και αυτό είναι κάτι που δεν θα σου το διδάξει κανένα βιβλίο, το αποκτάς με τον καιρό σιγά-σιγά και με τις εμπειρίες, στην τελική το –διοικείν- ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις.

Τι θα αλλάζατε έτσι ώστε να γίνει η ζωή σας καλύτερη στο πλοίο;

Για να γίνει καλύτερη ζωή στο πλοίο, σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσουμε όπως στην φυσιολογική μας έξω ζωή, πράγμα αδύνατο, διότι βρίσκεσαι σε πλοίο, το οποίο δεν σταματάει ποτέ και όλα τρέχουν.
Η ζωή καλύτερη στο πλοίο γίνεται από εμάς τους ίδιους τους ανθρώπους, εμείς τα διαμορφώνουμε όλα, οπότε θα σταθώ στο θέμα χαρακτήρων, ανεξαρτήτως πόστου, να είμαστε όσο πιο ευγενικοί γίνεται και να φερόμαστε πιο ανθρώπινα, αυτό θα κάνει την θητεία καλύτερη και τον καιρό να περάσει, ίσως πιο γρήγορα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια γυναίκα που σκέφτεται να κάνει καριέρα στη θάλασσα;

Κάθε αρχή, γενικά στη ζωή μας είναι δύσκολη, θα της έλεγα να ξεκινήσει από εμπορικό πλοίο, να απορροφήσει όσα περισσότερα μπορεί, να δείξει χαρακτήρα γυναίκας , υπερβάλλοντα ζήλο, να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να κάνει focus μόνο σε ό,τι αφορά την δουλειά της.

Ποσό δύσκολο είναι να κάνει κάποια σχέση ή οικογένεια μια γυναίκα ναυτικός;

Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
Θα μου επιτρέψεις να πω και το εξής, πως προσωπικά δεν βλέπω και τις υπόλοιπες γυναίκες ή άντρες που εργάζονται στη στεριά να έχουν σχέσεις και οικογένειες, οπότε μήπως φταίει κάτι άλλο?

Ποια είναι η επόμενη μέρα μετά το survivor; Θα γυρίσεις σύντομα στο καράβι ή θες τον χρόνο σου να ξεκουραστείς;

Είναι όλα όμορφα και ωραία!
Θα επιστρέψω εκεί που θα είναι να επιστρέψω, όταν έρθει η πιο κατάλληλη στιγμή.

Μαριάνθη εδώ θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σου και να σου ευχηθούμε καλή συνέχεια σε ότι και αν κανείς στη ζωή σου και να συνεχίσεις να είσαι αυθεντική και δυναμική!

Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ, να είστε καλά!

Διαβάστε ακόμα