Πειραιάς
34°C

ΗΠΑ – Κίνα: Ο ναυπηγικός ανταγωνισμός σε αριθμούς- Σε αδιέξοδο ο Τραμπ

Δημοσιεύθηκε στις

04/07/2025

από

ΗΠΑ – Κίνα: Ο ναυπηγικός ανταγωνισμός σε αριθμούς. Το φιλόδοξο σχέδιο του Προέδρου Τραμπ για αναζωογόνηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας σκοντάφτει σε σοβαρά πολιτικά και διοικητικά εμπόδια, ενώ η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Προέδρου Τραμπ για την αναζωογόνηση της ναυτιλιακής και ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωσή του.

Παρά τη διακομματική υποστήριξη για την αναζωογόνηση του ναυτιλιακού τομέα ως ζήτημα οικονομικής και εθνικής ασφάλειας, οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις και οι διοικητικές καθυστερήσεις εμποδίζουν την πρόοδο του εγχειρήματος.

Advertisement

Ένα βασικό εμπόδιο αφορά την αναστολή του προγράμματος «Τροφή για την Ειρήνη», το οποίο προηγουμένως παρείχε απαραίτητο φορτίο για πλοία υπό αμερικανική σημαία.

Το κλείσιμο της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ από το Υπουργείο Αποδοτικότητας της Κυβέρνησης έχει ουσιαστικά σταματήσει αυτό το πρόγραμμα, οδηγώντας σε ανησυχίες για πιθανές απολύσεις και ανενεργά πλοία στον κλάδο.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να διασώσει το πρόγραμμα, αναφέροντάς το ως σπατάλη, παρά τις προσπάθειες του Κογκρέσου να το μεταφέρει στο Υπουργείο Γεωργίας.

Επιπλέον, το νεοσύστατο γραφείο ναυπηγικής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις προσωπικού, από επτά σε δύο μέλη. Αυτή η μείωση εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα του γραφείου να συντονίσει το εκτεταμένο Σχέδιο Ναυτιλιακής Δράσης που περιγράφεται στο εκτελεστικό διάταγμα που υπογράφηκε τον Απρίλιο.

Το σχέδιο στοχεύει στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, στην επέκταση του στόλου με σημαία των ΗΠΑ και στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Τα ζητήματα αυτά επιδεινώνονται από τις ανησυχίες σχετικά με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης για τη ναυπηγική βιομηχανία.

Ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, επέκρινε τη μείωση του προϋπολογισμού για τη ναυπηγική βιομηχανία από 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ιδίως την παράλειψη νέων αντιτορπιλικών.

Προειδοποίησε ότι τέτοιες περικοπές θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν και να επιβραδύνουν τις προσπάθειες της ναυπηγικής βιομηχανίας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συνολικό αίτημα για τη ναυπηγική βιομηχανία ανέρχεται σε 47,4 δισεκατομμύρια δολάρια, συνδυάζοντας διακριτικές και υποχρεωτικές δαπάνες, με τους νομοθέτες όμως να παραμένουν επιφυλακτικοί.

Περαιτέρω καθυστερήσεις στον διορισμό βασικών ηγετικών θέσεων, όπως του επικεφαλής της Ναυτιλιακής Διοίκησης και του βοηθού γραμματέα του Ναυτικού για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και τις Προμήθειες, εμποδίζουν επίσης την εκτέλεση της ναυτιλιακής στρατηγικής.

Χωρίς αυτούς τους διορισμούς, η εφαρμογή των εκτελεστικών διαταγμάτων και των στρατηγικών σχεδίων παραμένει δύσκολη.

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι περισσότερο από το 80% των Αμερικανών θα ήθελε να δει περισσότερη μεταποίηση να μεταφέρεται στις ΗΠΑ, και όμως η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι λιγότερο από το 20% των πολιτών θα ήταν πρόθυμο να εργαστεί στον τομέα, μια αντιπαράθεση που καταδεικνύει ένα ακόμη από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ εάν θέλει πραγματικά να αναστήσει την ετοιμοθάνατη ναυπηγική της βιομηχανία.

Η Global Times, μια κρατική κινεζική εφημερίδα, κατέκρινε τα αμερικανικά σχέδια νωρίτερα φέτος σε ένα άρθρο, υποστηρίζοντας: «Το χάσμα μεταξύ της αμερικανικής και της κινεζικής ναυπηγικής είναι ουσιαστικά ένα κενό στις βιομηχανικές υποδομές. Οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης παρέσυραν τα χαλυβουργεία, τα μηχανουργεία και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Αμερικής, αφήνοντας πίσω τους σκουριασμένες αλυσίδες εφοδιασμού και μια κενή βιομηχανική βάση. Η ναυπηγική βιομηχανία, μια βασική βαριά βιομηχανία, απαιτεί μια ισχυρή βιομηχανική βάση. Όταν αυτή η βάση καταρρέει, η ναυπηγική βιομηχανία αναπόφευκτα ακολουθεί».

Για να γίνει κατανοητό πόσο πίσω είναι η αμερικανική ναυπηγική σε σχέση με τον ασιατικό αντίπαλό της, αρκεί να αναφερθεί ότι η Κίνα κατασκεύασε περισσότερα εμπορικά πλοία σε χωρητικότητα το 2024 από όσα έχουν κατασκευάσει τα ναυπηγεία των ΗΠΑ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και σήμερα!

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C