Υπερσύγχρονο παγοθραυστικό έτοιμο για επιχειρήσεις στην Αρκτική

Μπροστά στην περαιτέρω αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης και των εμπορικών συμφερόντων σε ολόκληρη την Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της εξερεύνησης πετροχημικών, οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τις παγοθραυστικές τους ικανότητες για να εξασφαλιστεί η συνεχή πρόσβαση όλο το χρόνο στα παγωμένα νερά της περιοχής.

Η εξερεύνηση στις αρκτικές περιοχές θεωρείται πιο δύσκολη τεχνικά απ’ άλλα πιο αχαρτογράφητα εδάφη, με τους γεωλόγους να πιστεύουν ότι είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα περιβάλλοντα όπου πιθανότατα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου να είναι προσβάσιμα.

Εκτιμούν ότι η περιοχή θα μπορούσε να περιέχει μέχρι και 30% του μη ανακαλυφθέντος φυσικού αερίου της γης και πάνω από το 10% των μη ανακαλυφθέντων αποθεμάτων πετρελαίου. Πιστεύεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανεκμετάλλευτων πόρων θα μπορούσε να είναι σε απόσταση μικρότερη από 500 μέτρα (περίπου το ένα τρίτο του μιλίου) κάτω από την επιφάνεια του πάγου, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι η Αρκτική θα έχει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη τα επόμενα 50 χρόνια.

Αυτός είναι ο λόγος που τα πλοία της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής αναβαθμίζονται, εκσυγχρονίζονται και εξοπλίζονται με τελευταίας τεχνολογίας μηχανές που θα τους επιτρέψουν να αναλάβουν νέες αποστολές σε ένα από τα πιο αφιλόξενα θαλάσσια περιβάλλοντα παγκοσμίως.

Το παγοθραυστικό Polar Star είναι εφοδιασμένο με ένα πλήρες νέο σύστημα σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), που είναι μέρος μιας θαλάσσιας εξέδρας που περιλαμβάνει σταθμούς βιντεοσκόπησης, τηλεμετρίας και εξαρτήματα ελέγχου. Η εγκατάσταση ακολουθεί μια επιτυχημένη αναβάθμιση του συστήματος CCTV του αδελφού πλοίου του ακτοπλοϊκού σκάφους, του παγοθραυστικού Healy.

Το Polar Star και το Healy – τα νεότερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα παγοθραυστικά των Ηνωμένων Πολιτειών – διαθέτουν ενισχυμένα κύτη, τόξα με ειδικά σχεδιασμένες γωνίες και ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει την ταχεία μετατόπιση του έρματος για να χρησιμοποιείται το βάρος του σκάφους ώστε να παρέχεται μόχλευση όταν βυθίζεται μέσα σε παχύ πάγο. Ουσιαστικά, συνδυάζεται το βάρος του πλοίου με την κίνηση προς τα εμπρός για να σπάσει ο πάγος.

Το νέο σύστημα CCTV του Polar Star θα παρέχει βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, πιο ευέλικτο έλεγχο, επιλογές προβολής, καταγραφής και μεγάλη αντοχή για επιχειρήσεις σε δύσκολες συνθήκες. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Maritime η οποία παρέχει καινοτόμα συστήματα και λύσεις για τον προσδιορισμό θέσης, την έρευνα, την πλοήγηση και αυτοματοποίηση σε θαλάσσιες, υπεράκτιες και υποβρύχιες εγκαταστάσεις.

Το νέο σύστημα του Polar Star αποτελείται από μια σειρά σταθμών θαλάσσιας βιντεοσκόπησης που διαθέτουν κάμερες με δυνατότητα zoom. Οι κάμερες υψηλής ανάλυσης έχουν λιγοστό φως, έγχρωμους και ασπρόμαυρους αισθητήρες με εξαρτήματα οπτικού ζουμ και ένα ολοκληρωμένο σύστημα υαλοκαθαριστήρων. Η επιτήρηση για θέματα ασφάλειας θα παρέχεται από υψηλής ανάλυσης κάμερες με ενσωματωμένο υπέρυθρο φωτισμό για τις επιχειρήσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Σύμφωνα με την Kongsberg Maritime, οι εκτεθειμένες κάμερες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι για να αντέχουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα εξαρτήματα του συστήματος είναι σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές για ναυτικούς κραδασμούς, δονήσεις, ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, θερμοκρασία και υγρασία. Οι υψηλής ποιότητας εικόνες μπορούν να διανεμηθούν σε όλο το σκάφος μέσω μιας μεγάλης οθόνης βίντεο και οι κάμερες ελέγχονται από τηλεμετρικά πληκτρολόγια με ένα joystick τριών αξόνων.

Το παγοθραυστικό της ακτοφυλακής Healy έχει εξοπλισμό για τη διεξαγωγή ενός ευρέος φάσματος ερευνητικών δραστηριοτήτων και παρέχει εργαστηριακό χώρο, ηλεκτρονικά αισθητήρια συστήματα, ωκεανογραφικά βαρούλκα και χώρο διαμονής για μέχρι 50 επιστήμονες. Το πλοίο μπορεί να σπάσει πάγο πάχους 4,5 ποδιών (1,37 μέτρα) υπό ανέμους τριών κόμβων και μπορεί να επιχειρήσει σε θερμοκρασίες μέχρι και -50F. Το πλοίο λειτουργεί επίσης ως πλατφόρμα για άλλες πολικές αποστολές συμπεριλαμβανομένων των logistics, της έρευνας και διάσωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και πράξεων επιβολής του νόμου.

Διαβάστε ακόμα