Και τρίτη μονάδα FSRU σχεδιάζει η Αύγυπτος

fsru_agypt
Αντιμέτωπη με την οξεία έλλειψη ενέργειας η Αίγυπτος στρέφεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα προς τις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU). Το Σάββατο ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας φυσικού αερίου της χώρας δήλωσε ότι η Αύγυπτος κοιτάει να νοικιάσει μια τρίτη μονάδα FSRU στα τέλη του επόμενου έτους ή στις αρχές του 2017.

Οι μονάδες FSRUs επιτρέπουν στην Αίγυπτο να εισάγει LNG και να το μετατρέπει σε φυσικό αέριο για την τροφοδότηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της, το οποία συχνά πλήττεται από διακοπές ρεύματος. Πρόσφατα, η ανεπάρκεια φυσικού αερίου οδήγησε σε περιορισμούς στη διανομή του σε βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, όπως χαλυβουργείες και εργοστάσια λιπασμάτων, με αποτέλεσμα μερικές φορές την ανάσχεση της παραγωγής.

Η τρίτη μονάδα FSRU της Αιγύπτου θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών φυσικού αερίου της βιομηχανίας και για να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου EGAS, Khaled Abdel Badie.

Αν και κάποτε αποτελούσε χώρα εξαγωγής ενέργειας, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την αυξανόμενη κατανάλωση έχουν αναγκάσει την Αίγυπτο να στρέψει τις προμήθειες της προς την εγχώρια αγορά και αποτελεί πλέον έναν καθαρό εισαγωγέα ενέργειας.

Η Αίγυπτος παρέλαβε την πρώτη της μονάδα FSRU από τη Νορβηγική Höegh τον Απρίλιο, που επέτρεψε στη χώρα να ξεκινήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η δεύτερη μονάδα FSRU, της παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο από το νορβηγικό όμιλο που εδράζεται στη Σιγκαπούρη, BW Gas.

Όλες οι μονάδες FSRU είναι αγκυροβολημένες στο λιμάνι του Ain Sokhna.

Διαβάστε ακόμα