Καπετάνιος αλιευτικού σκάφους καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση για την σύγκρουση με εμπορικό πλοίο

Ο καπετάνιος αλιευτικού σκάφους καταδικάστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο της Asahikawa σε 3 χρόνια φυλάκιση μετά την σύγκρουση με Ρωσικό εμπορικό πλοίο.

Ο 63χρονος Ιάπωνας καπετάνιος τέθηκε επίσης σε αναστολή για πέντε χρόνια από την εργασία του λόγω του θανάτου τριών ναυτικών, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης με το πλοίο στα ανοιχτά του νησιού Χοκάιντο τον Μάιο.

Ο καπετάνιος του Hokko Maru No. 8, Teruyoshi Yoshioka, δεν έλεγξε το ραντάρ, παρόλο που ειδοποιήθηκε από ένα άλλο σκάφος μέσω του VHF για να ελέγξει το ρωσικό πλοίο Amur, δήλωσε ο Takashi Misawa, ο Προεδρεύων Δικαστής.

Το αλιευτικό σκάφος βάρους 9,7 τόνων ψάρευε καβούρια κατά τη σύγκρουση γύρω στις 6:30 η ώρα το πρωί της 26ης Μαΐου όταν ανατράπηκε. Ψάρευε και ναυσιπλοούσε σε περιορισμένη ορατότητα λόγω της ομίχλης. Το δικαστήριο διέταξε την αναστολή της ποινής, δηλώνοντας ότι φταίει και το πλοίο Amur.

Ο Yoshioka αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της αμέλειας με αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων, θέτοντας και παράλληλα σε κίνδυνο την θαλάσσια κυκλοφορίας. Η σύγκρουση προκάλεσε την ανατροπή του αλιευτικού και τον πνιγμό τριών ανθρώπων.

Το σκάφος ανήκε σε αλιευτικό συνεταιρισμό στο Μομπέτσου. Είχε πέντε μέλη πληρώματος. Ο Pavel Dobrianskii, ο 38χρονος αξιωματικός φυλακής του Amur, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης παραπέμφθηκε επίσης στους εισαγγελείς τον Ιούνιο, με τις κατηγορίες που αφορούσαν την αποτυχία να αποτρέψει το δυστύχημα.

Το ρωσικό πλοίο με 23 μέλη πλήρωμα ήταν φορτωμένο με θαλασσινά. Έπλεε από τη Σαχαλίνη προς το Μομπέτσου της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα