Πειραιάς
27°C

Κατέφτασε το πρώτο φορτωμένο δεξαμενόπλοιο στην Συρία μετά την πτώση του Άσαντ

Δημοσιεύθηκε στις

23/03/2025

από

Η Συρία καλωσόρισε το πρώτο της φορτίο αργού πετρελαίου μετά την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με αναφορές από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, το μεταφορικής ικανότητας 106.000 dwt δεξαμενόπλοιο Aquatica έφτασε στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Baniyas τη νύχτα της 20ης Μαρτίου, μεταφέροντας 100.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου.

Το φορτίο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της σοβαρής κρίσης καυσίμων που επηρεάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις βασικές υπηρεσίες. Η άφιξη του Aquatica ακολουθεί αναφορές ότι η Ρωσία δημιουργεί μια αλυσίδα εφοδιασμού για να υποστηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της Συρίας.

Πριν από την αποχώρηση του Άσαντ, η Συρία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο ιρανικό πετρέλαιο, λαμβάνοντας σχεδόν 100.000 βαρέλια την ημέρα, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 90% της συνολικής προμήθειας αργού πετρελαίου της χώρας.

Μετά την πτώση και την φυγή του Άσαντ από τη χώρα, το Ιράν σταμάτησε τις αποστολές αργού πετρελαίου, αφήνοντας τη Συρία με περιορισμένες επιλογές για να καλύψει τις ανάγκες καυσίμων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, φαίνεται ότι και άλλα δεξαμενόπλοια κατευθύνονται στη Συρία. Πιο συγκεκριμένα, το υπό σημαία Μπαρμπάντος δεξαμενόπλοιο Sabina (158.000 dwt), το οποίο το διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ μεταφέρει ένα εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου και αναμένεται να φτάσει στην Συρία στις αρχές Απριλίου.

Ένα ακόμη τανκερ, το Sakina (150.000 dwt), επίσης νηολογημένο στα Μπαρμπάντος και διαχειρίστρια εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, βρίσκεται εν πλω με προορισμό την Συρία και αναμένεται να ελλιμενιστεί στο Baniyas σ τις 25 Μαρτίου.

Πολλά δεξαμενόπλοια πραγματοποιούν παραδόσεις στη Συρία τους τελευταίους μήνες. Αυτό έχει προκαλέσει εικασίες ότι η Ρωσία έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία για την προμήθεια προϊόντων πετρελαίου με αντάλλαγμα τη διασφάλιση της στρατιωτικής της παρουσίας στη χώρα.

Και τα δύο πλοία, το Aquatica και το Sakina υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2025, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τα προσθέτει στη λίστα κυρώσεων τον Φεβρουάριο.

Αυτά τα δεξαμενόπλοια φόρτωσαν το πετρέλαιο από το πλοίο αποθήκευσης πετρελαίου Umba, που βρίσκεται κοντά στο Μούρμανσκ της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, προτού αποπλεύσουν στη Συρία.

Η Συρία παρέλαβε πρόσφατα το πρώτο της φορτίο φυσικού αερίου εδώ και μήνες. Στις 12 Μαρτίου, δύο πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, το Gas Catalina (7.800 dwt νηολογημένο στο Παλάου) και το Prosperity (40.000 dwt νηολογημέοα στα Μπαρμπάντος), παρέδωσαν 34.000 τόνους και 4.000 τόνους αερίου αντίστοιχα.

Ένας ακόμη πλοίο μεταφοράς φυσικού αερίου, το Proxima (40.000 dwt νηολογημένο στα Μπαρμπάντος) βρίσκεται επίσης εν πλω με προορισμό την Συρία.

Το Prosperity, με το όνομα παλαιότερα ως NS Pride, ήταν μέρος του ρωσικού στόλου Sovcomflot. Το είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ και τώρα συνδέεται με τη Fornex, μια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι που εμπλέκεται στο ρωσικό εμπόριο ενέργειας.

Η νέα κυβέρνηση της Συρίας, η οποία ανέλαβε μετά την αποχώρηση του Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, εργάζεται για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη καυσίμων.

Το διυλιστήριο Baniyas, το μεγαλύτερο της Συρίας, είχε σταματήσει τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο λόγω έλλειψης αργού πετρελαίου μετά την αναστολή των προμηθειών του Ιράν.

Ιστορικά, ο πετρελαϊκός τομέας της Συρίας συνεισέφερε σημαντικά στην οικονομία, αντιπροσωπεύοντας το 20% του ΑΕΠ, πάνω από το 50% των κρατικών εσόδων και τις μισές εξαγωγές της χώρας το 2010.

Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή έχει μειωθεί δραστικά, μειώνοντας από 390.000 βαρέλια την ημέρα το 2010 σε μόλις 40.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2023. Καθώς οι ιρανικές αποστολές δεν είναι πλέον διαθέσιμες, η Συρία αναγκάστηκε να αναζητήσει νέους προμηθευτές.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
27°C