Κορονοϊός: Tο ξεγύμνωμα του ψεύτικου συστήματος της παγκόσμιας ναυτιλίας

Πάνω από 150,000 ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα καράβια έχοντας λήξει η σύμβαση τους και παρά την θέληση τους, και άλλοι τόσοι παραμένουν στη στεριά περιμένοντας να μπαρκάρουν για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους. Αιτία όλων των παραπάνω δεν είναι στην ουσία ο κορονοϊός αλλά είναι η ανικανότητα όλων των θεσμών και των χωρών να λύσουν ένα σοβαρότατο πρόβλημα.

Την στιγμή που λοιπόν τείνει να μετατραπεί σε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα αυτό του επαναπατρισμού των ναυτικών, όλοι μα όλοι, σφυρίζουν αδιάφορα. Μιλάμε για τον IMO, την MLC, αυτά τα τόσο «καλά» port state control που μπαίνουν στα λιμάνια και μας ρημάζουν για το δήθεν καλό μας, αυτούς τους πραγματικά ανθρωπιστές επιθεωρητές vetting που πραγματικά νοιάζονται για μας αφού άμα πετύχουν κανένα IMO symbol τοποθετημένο στους 10 πόντους ύψος και όχι στους 20 γράφουν μια παρατηρησάρα ΝΑ, αφού μας σκέφτονται πραγματικά πως θα καταφέρουμε να διαφεύγουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ναι, όλοι αυτοί είναι οι ίδιοι που έχουν φορτώσει τον ναυτικό με τόσους και τόσους κανονισμούς, τόσα και τόσα check list, και καλά γιατί νοιάζονται για εμάς. Όλοι αυτοί που βγάζουν τα resilience, την ψυχολογική υποστήριξη στους ναυτικούς, το μπούλινγκ, είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούν ενάντια στον ναυτικό. Είναι όλοι αυτοί που έκαναν τον ναυτικό να μη θέλει να πατάει στα λιμάνια. Είναι όλοι αυτοί που ο ναυτικός τους σιχτιρίζει από την στιγμή που πατάει στο βαπόρι μέχρι που θα φύγει. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι είναι άσχετοι με τα καράβια, οι οποίοι δεν έχουν φάει την ζωή τους μέσα σε αυτά και δεν έχουν νοιώσει το μπούλινγκ που υφίσταται ο ναυτικός από αυτούς… δε τους ενδιαφέρει Κιόλας η αλήθεια είναι.

Και όμως, μέσα σε αυτή την απίστευτη κατάσταση που βιώνουν όλοι οι ναυτικοί παγκοσμίως, όλων των εθνικοτήτων βγήκαν στην επιφάνεια πολλά χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία η αλήθεια είναι τα γνώριζε η συντριπτική πλειοψηφία.

Καταρχάς, με όλες αυτές τις απαγορεύσεις δεν ανεβαίνει κανείς στα καράβια, ούτε το port state, ούτε vetting ούτε κανείς άλλος. Και μαντέψτε… τα καράβια μια χαρά πάνε και μια χαρά με ασφάλεια φορτώνουν και ξεφορτώνουν.

Κατά δεύτερο, αποδείχτηκε ότι όλοι αυτοί που κινούν τα νήματα και βγάζουν τους κανονισμούς μας έχουν ξεκάθαρα χεσμένους , και να με συγχωρήσετε για την λέξη. Βλέπουμε ότι τελικά όλα είναι για τα μάτια του κόσμου και στην ουσία πρόκειται για μια παγκόσμια μπίζνα που βγάζει λεφτά στις πλάτες των ναυτικών.

Και τέλος, αναρωτιέμαι αν ποτέ ξανά θα τους πάρει κάποιος στα σοβαρά όλους αυτούς και τους γελοίους κανονισμούς τους, την στιγμή που ναυτικοί αρρωσταίνουν και πεθαίνουν στα καράβια μη μπορώντας να βγουν έξω έγκαιρα και να έχουν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για ποια MLC μιλάμε όταν έχουν αφήσει κουρασμένους τους ναυτικούς παρά την θέληση τους μέσα στα καράβια;

Πολλά λοιπόν επιβεβαιώθηκαν τα οποία όλοι τα ήξεραν αλλά κανείς δεν τα έλεγε πέρα από τους ναυτικούς, αυτούς δηλαδή που έχουν κληθεί για ακόμη μια φορά να τραβήξουν κουπί… και το χειρότερο είναι ότι αυτή την φορά είναι παρά την θέληση τους…

Καλά ταξίδια εύχομαι σε όλους και με το καλό στα σπίτια σας.