Πειραιάς
23°C

Κυκλώνας “Ρεκόρ” χτυπά τα νησιά Αλεούτια

07/01/2021

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι δυτικές περιοχές των Νήσων Αλεούτια συγκλονίστηκαν από την ισχυρότερη καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ στον Βόρειο Ειρηνικό, με ταχύτητες που ισοδυναμούν με έναν τυφώνα κατηγορίας 1.

Δύο ημέρες νωρίτερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για όλα τα ύδατα μεταξύ της Atka και του Adak για κύματα 12-15 μέτρων, και πολύ ισχυρών ανέμων.

Με το πέρας της καταιγίδας καταγράφηκαν κύματα ύψους 17 μέτρων στο νησί Amchitka. Η καταιγίδα  πέρασε κατευθείαν πάνω από τη Shemya, μια νησιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που βρίσκεται περίπου 700 ναυτικά μίλια δυτικά του ολλανδικού λιμανιού.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Shemya σημείωσε χαμηλή πίεση 924,8 χιλιοστών, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ χαμηλής πίεσης στη στάθμη της θάλασσας στην πολιτεία της Αλάσκας. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στην Unalaska το 1977 όταν ένα πλοίο κατέγραψε πίεση 925 millibars.

Η καταιγίδα δημιούργήθηκε  από το πολικό ρεύμα, τους ανέμους μεγάλου υψομέτρου που διέρχονται από τον Βόρειο Ειρηνικό στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Το αεριωθούμενο ρεύμα προβλεπόταν να χτυπήσει με 200 ​​κόμβους τη στιγμή που η καταιγίδα έφτασε στους Αλεούτες.

«Σε αντίθεση με τους τυφώνες, οι θαλάσσιοι κυκλώνες αντλούν την ενέργειά τους από μια εντελώς διαφορετική διαδικασία. Ενώ οι τυφώνες εξάγουν θερμότητα από τον ωκεανό, οι θαλάσσιοι κυκλώνες δημιουργούν ενέργεια συγκεντρώνοντας θερμές και κρύες μάζες αέρα. Όταν ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και ο κρύος αέρας βυθίζεται, παράγεται ενέργεια περιστρεφόμενου ανέμου “, δήλωσε ο Jeff Halverson του Capital Weather Gang σε μια συζήτηση του 2015.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
23°C