Η Βρετανία ανακοινώνει κυρώσεις σε 100 δεξαμενόπλοια της Ρωσίας που μετέφεραν φορτία δισεκατομμυρίων και φέρονται να προκάλεσαν ζημιές σε κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές στην Ευρώπη.
Η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις σε έως και 100 δεξαμενόπλοια από τον λεγόμενο σκιώδη στόλο της Ρωσίας, επιδιώκοντας να εντείνει την πίεση στη Μόσχα για τον πόλεμο με την Ουκρανία, καθώς οι ηγέτες της συμμαχίας ασφαλείας της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) συναντώνται στη Νορβηγία την Παρασκευή.
Τα πλοία μετέφεραν φορτίο αξίας άνω των 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές του περασμένου έτους, με ορισμένα από αυτά να εμπλέκονται επίσης σε ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, δήλωσε η Βρετανία.
Οι κυρώσεις αυτές θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων της Βρετανίας κατά του σκιώδους στόλου, δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά παρόμοιες κυρώσεις στο παρελθόν έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει την κίνηση πλοίων του σκιώδους στόλου και την πρόσβασή τους σε ορισμένα βρετανικά λιμάνια.

Ο Στάρμερ θα ανακοινώσει τα μέτρα σε σύνοδο κορυφής των ηγετών του JEF στο Όσλο. Ιδρυμένη το 2014, η ομάδα 10 βορειοευρωπαϊκών χωρών υπό την ηγεσία της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, λειτουργεί ως συμπλήρωμα στην ευρύτερη συνεργασία μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
«Κάθε βήμα που κάνουμε για να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία και να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφάλεια και την ευημερία στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Starmer.
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καταστρέψουμε την επιχείρηση σκιώδους στόλου (του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν), να στερήσουμε τα έσοδα από το πετρέλαιο από την πολεμική μηχανή του και να προστατεύσουμε την υποθαλάσσια υποδομή στην οποία βασιζόμαστε για την καθημερινότητά μας».
Τα πλοία είναι ύποπτα για ζημιές σε υποθαλάσσιες υποδομές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αγωγών στη Βαλτική Θάλασσα. Οι σκανδιναβικές και οι βαλτικές χώρες, ανήσυχες από τους αυξανόμενους κινδύνους δολιοφθοράς, έχουν πιέσει για δράση.
Οι χώρες του JEF έχουν υποστηρίξει ένθερμα την Ουκρανία, με πολλές να έχουν τρομοκρατηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στη μικρότερη γειτονική της χώρα. Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν επίσης ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας δεκαετίες μη δέσμευσης.
Η Νορβηγία, η οποία διοργανώνει τη σύνοδο κορυφής, είναι κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη, το οποίο παραδίδεται μέσω του δικτύου αγωγών της Βόρειας Θάλασσας μήκους 8.800 χιλιομέτρων (5.468 μιλίων), και το οποίο επιτηρείται από ναυτικές περιπολίες του ΝΑΤΟ για προστασία από δολιοφθορές.