Μαγνητικές καταιγίδες

Η μαγνητική καταιγίδα έχει εξωγήϊνη προέλευση και, κυρίως, παράγεται από τον Ήλιο. Προκαλεί ακανόνιστη διατάραξη στην ατμόσφαιρα της Γης για κάποιες ώρες ή και ημέρες.

Η μαγνητική καταιγίδα προκαλεί και ιονοσφαιρική καταιγίδα, που επιρρεάζει άσχημα τις ραδιοφωνικές εκπομπές, το GPS, τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, τα ραντάρ, διηπειρωτικές ραδιοφωνικές εκπομπές κλπ. Ταυτόχρονα αυξάνεται και η θερμοκράσια της ατμόσφαιρας της Γης με αρνητικά αποτελέσματα στην κίνηση των δορυφόρων και τελικά στην πτώση τους.

Στο προηγούμενο ηλιακό μέγιστο οφείλεται και η πρόωρη πτώση του ” Σκάϊλαμπ”. Επιπλέον, oi μαγνητικές καταιγίδες προκαλούν δαταραχέςς σε πετρελαιοπηγές και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, όπως τον Μάρτιο του 1989 στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου για 9 ώρες 6 εκατομμύρια κάτοικοι έμειναν στο σκοτάδι, από ισχυρή μαγνητική καταιγίδα. Ακόμη, λέγεται, και μάλλον είνα σωστό, και αυτό είναι το χειρότερο, ότι τα φυσικά φαινόμενα μπορούν να μετατραπούν σε όπλα καταστροφής, όταν ισχυρές εγκαταστάσεις επιρρεάζουν την ατμόσφαιρα και το έδαφος της γης.

Οι μαγνητικές καταιγίδες στη Γη αρχίζουν, όταν στη μαγνητική σφαίρα του πλανήτη «χτυπούν» οι δέσμες πλάσματος, που εκτοξεύονται από τον Ήλιο.

Τα φορτισμένα σωματίδια προκαλούν γεωμαγνητικές διαταραχές και αν αποκτήσουν μεγάλη δύναμη, αυτό μπορεί να προκαλέσει διακοπές στους ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς, διακυμάνσεις στις ραδιοεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα! Όλα τα είχαμε ήρθαν και οι μαγνητικές καταιγίδες !

Ο Ήλιος εκπέμπει καθημερινά πλήθος φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια), τα οποία ταξιδεύουν στο μεσοπλανητικό χώρο, παρασύροντας μαζί τους και το ηλιακό μαγνητικό πεδίο. Πρόκειται για τον ηλιακό άνεμο, ο οποίος φτάνει στην γήινη τροχιά, τις τροχιές των υπολοίπων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, και εκτείνεται μέχρι και αποστάσεις 75 αστρονομικών μονάδων (μία αστρονομική μονάδα ισούται με την απόσταση Ηλίου-Γης).

Ο ηλιακός άνεμος παρουσιάζει τυπική ταχύτητα , αριθμητική πυκνότητα στη τροχιά της Γης, 5 σωματίδια και θερμοκρασία 100.000 K περίπου. Οι τιμές αυτές αυξάνονται σημαντικά σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας όπως αυτή που διανύουμε τώρα.

Η Γη μας διαθέτει μαγνητικό πεδίο, η μορφή του οποίου προσεγγίζει τη διπολική μορφή, ή αποκλίνει από αυτήν, αναλόγως των ιδιοτήτων του ηλιακού ανέμου και των συνθηκών που επικρατούν στο μεσοπλανητικό χώρο κάθε στιγμή. Ο χώρος στον οποίο εκτείνεται το μαγνητικό πεδίο της Γης ορίζει τη μαγνητόσφαιρα. Η μαγνητόσφαιρα θωρακίζει τη Γη μας και προστατεύει την ζωή πάνω σε αυτήν, η οποία θα βρισκόταν σε συνεχή απειλή υπό την συνεχή ροή του ηλιακού ανέμου.

Η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου με τη γήινη μαγνητόσφαιρα οδηγεί σε διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου με αποτέλεσμα τη μεταφορά και συσσώρευση ενέργειας στη μαγνητόσφαιρα. Η συσσώρευση ενέργειας καταναλώνεται με την επιτάχυνση φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία είτε ξεφεύγουν προς το διάστημα, είτε γυροφέρνουν τη Γη ώσπου να εισχωρήσουν στην ιονόσφαιρα και την ατμόσφαιρά της.

Μπορεί μια μαγνητική καταιγίδα, να προβλεφθεί;

Κάπου στα 70.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη συγκρούεται το ηλιακό πλάσμα, που μεταφέρεται με τον ηλιακό άνεμο με την μαγνητόσφαιρα της Γης, που είναι ασπίδα για τη Γη, αλλά η πολικότητες καμιά φορά εξουδετερώνουν την ασπίδα αυτή κι έτσι ανοίγονται τρύπες και περνάει μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης μάζα ηλεκτρισμένων σωματιδίων, που φτάνουν και στο έδαφος. Υπάρχουν δορυφόροι και επίγεια μέσα-συμμετέχει και η Ελλάδα-που προβλέπουν την έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας, ώστε έγκαιρα να κατεβαίνουν οι διακόπτες ηλεκρικού ρεύματος, να παίρνονται πρόσθετα μέτρα για δορυφόρους και αστροναύτες κλπ.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα