Το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ που έχει πλεύσει ποτέ υπό την σημαία ΗΠΑ είναι γεγονός, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την αμερικανική εμπορική ναυτιλία και ενισχύοντας τον στόλο υπό αμερικανική σημαία.
Η CMA CGM τηρώντας την δέσμευση της να τριπλασιάσει τον αριθμό του στόλου της που θα έχει υψωμένη την σημαία των ΗΠΑ, ύψωσε και επίσημα τη σημαία του πρώτου από τα τέσσερα πλοία που σχεδιάζει να μεταφέρει στο αμερικανικό νηολόγιο.
Το CMA CGM Phoenix (115.000 dwt – 9.326 TEU) ύψωσε τη σημαία των ΗΠΑ στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, σε μια τελετή που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεταφοράς του από το νηολόγιο της Σιγκαπούρης σε αυτό των ΗΠΑ.
Κατασκευασμένο το 2013 από την Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering της Νότιας Κορέας, το πλοίο λειτουργούσε προηγουμένως ως APL Phoenix.
Είναι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Neo-Panamax μήκους 328 μέτρων, με την εταιρεία και τη Ναυτιλιακή Διοίκηση των ΗΠΑ (MARAD) να αναφέρουν ότι έγινε το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει πλεύσει ποτέ υπό τη σημαία των ΗΠΑ.
«Η προσθήκη του CMA CGM Phoenix στον στόλο με σημαία των ΗΠΑ είναι μια ισχυρή κίνηση προς την ανάκτηση της ναυτιλιακής ισχύος της Αμερικής», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διοικητής της Ναυτιλιακής Διοίκησης Sang Yi. «Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα πλοίο. Πρόκειται επίσης για θέσεις εργασίας, εμπόριο και οικονομική ισχύ και εθνική ασφάλεια για τους Αμερικανούς».
Η CMA CGM αναφέρει ότι το πλοίο έχει ναυτολογημένους 42 Αμερικανούς ναυτικούς. Το πλοίο αναπτύσσεται στην υπηρεσία της εταιρείας που συνδέει την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ με το Πακιστάν, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το CMA CGM Phoenix θα ακολουθήσουν ακόμη τρία πλοία, χωρητικότητας 9.300 TEU το καθένα. Όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των πλοίων, η εταιρεία θα έχει αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των Αμερικανών ναυτικών που απασχολεί.
Επιπλέον, τονίζει ότι το CMA CGM Phoenix θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα εκπαίδευσης για μελλοντικούς αξιωματικούς. Δύο δόκιμοι θα βρίσκονται σε κάθε ταξίδι από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Kings Point και τις κρατικές ναυτικές ακαδημίες.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου CMA CGM, Rodolphe Saadé, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο, ανακοινώνοντας τα σχέδια της εταιρείας να επεκτείνει τον ρόλο της στην αμερικανική ναυτιλιακή βιομηχανία.
Δεσμεύτηκε να αυξήσει τον στόλο της εταιρείας σε 30 πλοία υπό σημαία ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η MARAD αναφέρει ότι το CMA CGM Phoenix είναι το 11ο πλοίο με σημαία ΗΠΑ στην υπηρεσία της CMA CGM.
Η CMA CGM κατέχει επίσης την APL (πρώην American President Lines), την οποία απέκτησε κατά την εξαγορά της Neptune Orient Lines το 2016. Η APL είναι σήμερα μια εξειδικευμένη εταιρεία που εξυπηρετεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέχοντας τις υπηρεσίες της υπό αμερικανική σημαία και τις υπηρεσίες της στο εμπόριο Γκουάμ-Ειρηνικού.
Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να επενδύσει στην ανάπτυξη των τερματικών σταθμών και της βάσης αερομεταφορών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η MARAD δήλωσε ότι η αλλαγή σημαίας προωθεί το Εκτελεστικό Διάταγμα του Προέδρου Τραμπ για την Αποκατάσταση της Ναυτιλιακής Κυριαρχίας της Αμερικής.
Αναφέρει ότι ο τρέχων στόλος με σημαία των ΗΠΑ αποτελείται από 189 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, πλοίων μεταφοράς οχημάτων και άλλων.
Η εντολή αντικατοπτρίζει μια διακομματική πρωτοβουλία στο Κογκρέσο που ζητά την ανοικοδόμηση του αμερικανικού εμπορικού ναυτικού.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ προχωράει με ταχείας ρυθμούς και όλοι αναμένουν να δουν ποιες άλλες ναυτιλιακές εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της CMA CGM