Ιρανικό ναυτικό: Μετασκευή τάνκερ σε ελικοπτεροφόρο

Μετά από δεκαετίες εμπάργκο όπλων, η εφευρετικότητα των Ιρανών στους εξοπλισμούς τους και στην εγχώρια ανάπτυξη διαφόρων πρακτικών λύσεων συνεχίζεται. Έτσι χθες το Ιρανικό Ναυτικό παρουσίασε το σκάφος Makran, μια μετασκευή ενός τάνκερ σε πλοίο υποστήριξης ελικοπτέρων, με την προσθήκη στο μισό πρόσθιο τμήμα του μιας πλατφόρμας απονήωσης μεγάλου μεγέθους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το μήκους 228 μέτρων Makran θα έχει διπλό ρόλο: αρχικά υποστήριξης στόλου καθώς μεταφέρει χιλιάδες τόνους πετρελαίου και φρέσκου νερού (ως τυπικό τάνκερ) ενώ στη συνέχεια θα εξυπηρετεί έως και 7 ελικόπτερα, επεκτείνοντας έτσι την δράση του Ιρανικού Ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα. Το σκάφος έχει ακόμη υποδομές φιλοξενίας ειδικών δυνάμεων και ταχέων σκαφών περιπολίας.

Βέβαια η ιδέα των Ιρανών δεν είναι πρωτότυπη καθώς επαναφέρει μια παλαιά λύση, που την είχαμε δει σε μεγάλη έκταση στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι ναυτικές δυνάμεις των Συμμάχων για να καλύψουν τις νηοπομπές τους σε Ατλαντικό και Ειρηνικό.

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα