Μπορούν τα νοσοκομειακά πλοία να δεχθούν επίθεση; Οι διεθνείς συμβάσεις και οι χιλιάδες νεκροί

Τα νοσοκομειακά πλοία είναι πλοία που προορίζονται για την παροχή ιατρικής βοήθειας και περίθαλψης σε όσους έχουν ανάγκη. Γενικά επιχειρούν σε ή κοντά σε εμπόλεμες ζώνες παρέχοντας την απαραίτητη βοήθεια σε τραυματισμένους στρατιώτες όλων των εθνικοτήτων. Ως εκ τούτου, παραδοσιακά δεν θα πρέπει να δέχονται επιθέσεις και τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης βάσει του στρατιωτικού και ναυτικού δικαίου.

Αλλά τι λέει ο νόμος; Μπορούν τα νοσοκομειακά πλοία να δεχθούν επίθεση;

Αν πρέπει να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αυτή θα είναι: “Όχι, τα νοσοκομειακά πλοία δεν μπορούν να δεχθούν επίθεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται!”

Ας τις συζητήσουμε λεπτομερώς.

Ιστορία των νοσοκομειακών πλοίων και διεθνείς κανονισμοί

Τα νοσοκομειακά πλοία υπάρχουν από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία ελληνική και τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία για τη μεταφορά τραυματισμένων στρατιωτών από το πεδίο της μάχης. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους δόθηκε ειδική προστασία από το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανονισμούς. Για παράδειγμα, η Σύμβαση της Γενεύης του 1949 δήλωσε ότι τα νοσοκομειακά πλοία είναι “απρόσβλητα από επιθέσεις” και “προστατεύονται υπό όλες τις συνθήκες”. Αυτό διευκρινίστηκε περαιτέρω στο Δεύτερο Πρωτόκολλο του 1977, το οποίο ανέφερε ότι “τα νοσοκομειακά πλοία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται σε όλες τις περιστάσεις και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο επίθεσης”.

Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ειδικούς κανονισμούς για τα νοσοκομειακά πλοία, οι οποίοι περιγράφονται στους κανονισμούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, άρθρο 795. Το άρθρο αυτό αναφέρει ότι τα νοσοκομειακά πλοία δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο επίθεσης και ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή.
Μπορούν τα νοσοκομειακά πλοία να δεχθούν επίθεση;

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τους διεθνείς κανονισμούς που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι σαφές ότι τα νοσοκομειακά πλοία δεν είναι σε γενικές γραμμές στόχος σε επίθεση και παρόλο που κανένας αντίπαλος δεν μπορεί να καταλάβει και να πάρει αυτά τα πλοία, έχουν το δικαίωμα να επιβιβαστούν στο πλοίο, να το ψάξουν και να πάρουν τους στρατιώτες που αναρρώνουν ως αιχμαλώτους πολέμου, αλλά όχι το προσωπικό τους.

Παρόλο που η επίθεση σε νοσοκομειακά πλοία αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται από τα νοσοκομειακά πλοία- διαφορετικά, ακόμη και αυτά μπορούν να δεχθούν επίθεση. Είναι σημαντικό τα νοσοκομειακά πλοία να μην χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, οπότε για λόγους διαφάνειας, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μέσα επικοινωνίας, διαφορετικά μπορεί να χαρακτηριστούν ως στρατιωτικό αντικείμενο, μπορεί να τους δοθούν προειδοποιήσεις να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα και ακόμη και να δεχθούν επίθεση.

Νομικές και ηθικές επιπτώσεις της επίθεσης σε νοσοκομειακά πλοία

Η επίθεση σε νοσοκομειακό πλοίο είναι μια σοβαρή και δυνητικά αμφιλεγόμενη πράξη. Νομικά, η επίθεση σε νοσοκομειακό πλοίο θα παραβίαζε τις διατάξεις των Συμβάσεων της Γενεύης και άλλων διεθνών συνθηκών.

Από ηθικής πλευράς, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ηθικό κομμάτι της επίθεσης σε ένα πλοίο που προορίζεται για την παροχή ιατρικής βοήθειας και περίθαλψης. Επιπλέον, υπάρχουν πιθανές νομικές επιπτώσεις για την επίθεση σε νοσοκομειακό πλοίο, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Υπήρξαν επιθέσεις σε νοσοκομειακά πλοία στο παρελθόν;

Παρά τις διεθνείς συμφωνίες, τα νοσοκομειακά πλοία δεν έμειναν απ έξω από επιθέσεις. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Ιάπωνας καμικάζι επιτέθηκε στο USS Comfort (AH-6), σκοτώνοντας έξι νοσοκόμες, τέσσερις χειρουργούς και επτά ασθενείς, και αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση- ακολουθούν μερικές από τις πολλές:

– Μόνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το νοσοκομειακό πλοίο του Ερυθρού Σταυρού, SS Treloar, βυθίστηκε στη Μάγχη από γερμανικό υποβρύχιο.
– Το 1940, το βρετανικό νοσοκομειακό πλοίο, SS Atlantis, τορπιλίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας από γερμανικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά μέλη του πληρώματος και 80 μέλη του ιατρικού προσωπικού.
– Το 1944, το ιαπωνικό νοσοκομειακό πλοίο SS Awa Maru βυθίστηκε από αμερικανικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.
– Τον Απρίλιο του 1945, το SS Wilhelm Gustloff (το οποίο κάποτε ήταν νοσοκομειακό πλοίο), βυθίστηκε από σοβιετικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 9.400 άνθρωποι.

Έτσι, τώρα ξέρετε ότι παρόλο που η επίθεση σε νοσοκομειακά πλοία απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο, υπήρξαν περιπτώσεις που τα νοσοκομειακά πλοία δέχθηκαν επίθεση και χάθηκαν χιλιάδες ζωές!

Διαβάστε ακόμα