Νέες τσαμαδούρες υψηλής τεχνολογίας θα βοηθήσουν ώστε να αποτραπεί η σύγκρουση των φαλαινών με τα εμπορικά πλοία

Η νέας τεχνολογία τσαμαδούρα έχει αισθητήρες ακρόασης με τεχνητή νοημοσύνη και ωκεανογραφικούς αισθητήρες στο προηγμένο λογισμικό Deep Ocean Environment (LIDO) για τον εντοπισμό του τύπου και της θέσης ενός θηλαστικού.

Ελέγχει περαιτέρω την υγεία του ωκεανού παρακολουθώντας το οξυγόνο, τα επίπεδα θερμοκρασίας και άλλα κριτήρια. Τα επιπλέον δεδομένα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών επιπτώσεών της στη θαλάσσια ζωή.

Η πρωτοβουλία Blue Boat στοχεύει στην εγκατάσταση έξι ή περισσότερων σημαδούρων για την προστασία των φαλαινών στον κόλπο. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, τα μέλη του έργου φιλοδοξούν να καλύψουν τη μεταναστευτική διαδρομή των φαλαινών μεταξύ του Ισημερινού και της Ανταρκτικής. Αυτό μπορεί να μειώσει τις συγκρούσεις των φαλαινών και θα συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με το περιβάλλον.

Η τεχνολογία μπορεί να είναι τόσο σημαντική για τους ανθρώπους όσο και για τις φάλαινες. Εκτός από τους ρόλους τους σε ένα απαλά ισορροπημένο οικοσύστημα, οι φάλαινες βοηθούν στη δέσμευση του CO2 και, ταυτόχρονα, στην ανακατανομή της θερμότητας μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων. Όσο περισσότερο επιτρέπεται στα ζώα να ευδοκιμούν, τόσο πιο πολύ θα συμβάλει ώστε οι ωκεανοί και οι θάλασσες να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Οι φάλαινες αντιμετωπίζουν απειλές από τον άνθρωπο, μεταξύ των οποίων είναι οι συγκρούσεις με τα πλοία. Εκτιμάται ότι 18.000 – 25.000 ζώα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένας τεχνολογικός τρόπος μείωσης του ποσοστού των θανάτων.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι το Ίδρυμα MERI και η κυβέρνηση της Χιλής έχουν αναπτύξει την πρώτη έξυπνη σημαδούρα με την Πρωτοβουλία Blue Boat. Αυτή η προσπάθεια στοχεύει στην προστασία των φαλαινών και την παρακολούθηση των υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η συσκευή, που πλέει στον κόλπο του Corcovado περίπου 684 μίλια από τη Χιλή, ειδοποιεί τα πλοία για το αν υπάρχουν κοντά φάλαινες, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση η οποία μπορεί να στοιχίσει την ζωή των μεγάλων θηλαστικών.

Διαβάστε ακόμα