ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο υπερδεξαμενόπλοιο στον στόλο Αλαφούζου

Σε πλήρη εξέλιξη έχει το ναυπηγικό της πρόγραμμα η ναυτιλιακή εταιρεία Kyklades Maritime Corporation
συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου.

Πρόσφατα παρέλαβε το 6ο νεότευκτο υπέρ δεξαμενόπλοιο-VLCC σε μία σειρά από οκτώ συνολικά πλοία αυτού του τύπου χωρητικότητας άνω των 300.000 τόνων το καθένα. Αναμένεται η παραλαβή άλλων δύο για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο ναυπηγικό πρόγραμμα στις γυάρδες Hyundai Ulsan.

Συνεχίζοντας την παράδοση η οικογένεια Αλαφούζου έδωσε στο παραληφθέν δεξαμενόπλοιο όνομα ελληνικού νησιού «Nissos Kythnos». Η εταιρεία έχει στο νερό 17 πλοία σήμερα. Το επόμενο VLCC, 7ο στη σειρά θα παραληφθεί στις 16 Οκτωβρίου και το 8ο και τελευταίο τον Ιανουάριο του 2020.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει νέο ναυπηγικό πρόγραμμα που αφορά την κατασκευή έξι δεξαμενόπλοιων τύπου suexmaz τα οποία θα παραληφθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Στις αρχές του 2019, οι παραγγελίες για τη ναυπήγηση ελληνικών συμφερόντων πλοίων (άνω των 1.000 gt) διαφόρων τύπων ανήλθαν σε 223 (συνολικής χωρητικότητας 25,03 εκατομμύρια dwt) από τις συνολικά 2.578 παραγγελίες, χωρητικότητας 189,78 εκατομμυρίων dwt.

Από αυτά τα πλοία, 139 είναι δεξαμενόπλοια, που αντιστοιχούν στο 31,86% των παραγγελιών (dwt) δεξαμενοπλοίων παγκοσμίως. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 51 πετρελαιοφόρα LNG / LPG, που αντιστοιχούν στο 35,34% της υπό παραγγελία παγκόσμιας χωρητικότητας (dwt) LNG / LPG, καθώς και 26 δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών / παραγώγων πετρελαίου που αντιστοιχούν στο 10,72% της υπό παραγγελία παγκόσμιας χωρητικότητας (dwt).

newmoney.gr