Νότιος Κορέα: Εκατοντάδες αγνοούνται – Εξανεμίζονται οι ελπίδες

Vessels involved in salvage operations are seen near the upturned South Korean Sewol ferry in the sea off Jindo

Οι διασώστες δίνουν μια άνιση μάχη με τους ισχυρούς ανέμους, τα μεγάλα κύματα και τα θολά νερά σήμερα Πέμπτη 17/4, καθώς ψάχνουν για εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως έφηβους μαθητές που εξακολουθούν να αγνοούνται 24 ώρες μετά την ανατροπή του φέρι μπόουτ Sewol, ενώ ήταν καθ οδόν προς το νησί Τζετζού, τουριστικό αξιοθέατο της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, έξι πτώματα έχουν ανασυρθεί από το ναυάγιο και η ελπίδα για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύει, καθώς 287 άτομα από τους συνολικά 475 επιβαίνοντες εξακολουθούν να αγνοούνται και ενδεχομένως βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι στο πλοίο.

Διασωστικά σκάφη μαζί με ορισμένους ιδιώτες δύτες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα με το φως των ισχυρών προβολείς στην περιοχή του ατυχήματος, περίπου 20 χιλιόμετρα από νοτιοδυτική ακτή της χώρας. Νωρίτερα, οι ομάδες διάσωσης χτυπούσαν το κύτος του αναποδογυρισμένου σκάφους, ελπίζοντας για μια απάντηση από τυχόν παγιδευμένους στο εσωτερικό, αλλά δεν ακούστηκε τίποτα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Αντιμέτωπη με την τραγική κατάσταση οι γονείς κατηγορούν τις ομάδες διάσωσης για αργοπορημένες αντιδράσεις και για ελλιπή πληροφόρηση, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τρεις γερανοί θα μετακινηθούν στον τόπο του ατυχήματος την Παρασκευή, ενισχύοντας τις προσπάθειες ανεύρεσης τυχόν επιζώντων.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη εξήγηση για το ναυάγιο, αν και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επίσημη έρευνα. Το πλοίο, που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία πριν από 20 χρόνια, ακολουθούσε μια πολυταξιδεμένη διαδρομή. Παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται επικίνδυνοι βράχοι και ρηχά νερά, αυτά που δεν ήταν σε άμεση γειτνίαση με τη συνήθη πορεία του. Μια εξήγηση που δίνουν κρατικοί επιθεωρητές είναι ότι το πλοίο ήταν εκτός της συνηθισμένης πορείας του και χτυπήθηκε από δυνατό άνεμο που προκάλεσε τη μετατόπιση κοντέινερς που στοιβάζονταν στο κατάστρωμα.

Τα σχετικά ρηχά νερά των 50 μέτρων θα ήταν πολύ επικίνδυνα για τους 150 περίπου δύτες, ακόμη και κάτω από τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, αφού υπάρχουν πολλά ρεύματα που δημιουργούν πολύ κακή ορατότητα. “Οι πιθανότητες για την εξεύρεση ανθρώπων εκεί δεν είναι μηδενικές”, δήλωσε ο David Jardine-Smith, γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διάσωσης στη Θάλασσα, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Οι λίγες ελπίδες ουσιαστικά στηρίζονται στην πιθανότητα οι επιβάτες να ήταν σε θέση να βρεθούν σε θύλακες αέρα στο εσωτερικό, δήλωσε η Jardine-Smith, εμπειρογνώμονας σε θέματα διάσωσης, προσθέτοντας: “Δεν είναι απίθανο να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διασωθεί, αλλά, κατά τραγικό τρόπο, είναι πολύ απίθανο να είναι πολλοί αυτοί”.

Διαβάστε ακόμα