Ο φυσικός φάρος του Μαρακαΐμπο – Ένα φαινόμενο που αν δε καταφέρω να δω πριν πεθάνω θα σκάσω!

Για εντελώς άγνωστο λόγο μου καρφώθηκε σήμερα το πρωί να μάθω σε ποιο μέρος του κόσμου πέφτουν οι περισσότεροι κεραυνοί και γιατί. Όσο κι αν προσπάθησα, το γιατί δεν το κατάλαβα ακριβώς – κι απ’ό,τι φαίνεται ούτε οι επιστήμονες έχουν ακριβή εξήγηση!

Γενικότερα η συμπεριφορά των κεραυνών δεν έχει κατανοηθεί ακόμη πλήρως γιατί μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε αρκετά δεδομένα παγκόσμιας κλίμακας, αλλά ξέρουμε από δορυφόρους πώς οι περισσότεροι κεραυνοί πέφτουν σε ξηρά (κι όχι στους ωκεανούς) και πώς υπάρχει πολύ πιο έντονη δραστηριότητα σε μέρη κοντά στον ισημερινό.

Η παγκόσμια ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΚΕΡΑΥΝΩΝόμως βρίσκεται στην βορειοδυτική #Βενεζουέλα – πιο συγκεκριμένα στη λίμνη Μαρακαΐμπο. Μιλάμε για περίπου 1,5 εκατομμύρια κεραυνούς το χρόνο! Ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ θέαμα που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει με τη βοήθεια ξεναγών, πού ξέρουν να σε πάνε στα σωστά μέρη!

Το μοναδικό αυτό ατμοσφαιρικό φαινόμενο ονομάζεται “Ο κεραυνοχορός του Κατατούμπο” (δική μας ελεύθερη μετάφραση του ταπεινού “Catatumbo lightning”) καθώς συμβαίνει εκεί που ο ποταμός Κατατούμπο συναντά τη λίμνη Μαρακαΐμπο.

Το φαινόμενο είναι γνωστό και ως “η ατέλειωτη καταιγίδα” καθώς στην περιοχή έχει καταιγίδες περίπου 260 μέρες το χρόνο! Είναι ορατό περίπου 150-200 νύχτες το χρόνο, κατά τις οποίες ΕΠΙ 9 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ σκάνε περίπου 30-50 κεραυνοί το λεπτό!!

Είναι ορατό από 40 χιλιόμετρα μακριά κι οι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι *ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ* το χρησιμοποιούσαν ως “φυσικό φάρο” (!) όταν ταξίδευαν τη νύχτα στην περιοχή! Μάλιστα το αποκαλούσαν “Ο φάρος του Μαρακαΐμπο”!

Η συγκλονιστικής ομορφιάς Βενεζουέλα είναι μια χώρα στη βόρεια ακτή της νότιας Αμερικής, περίπου 6-7 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα σε έκταση και με τριπλάσιο πληθυσμό (κάπου 32 εκατομμύρια!)
Βρέχεται από τη θάλασσα της Καραϊβικής κι είναι πλούσια σε βλάστηση και φυσικούς πόρους. Έγινε ανεξάρτητη περίπου ίδια εποχή με εμάς (1830) μετά απο 3 αιώνες ισπανικής κυριαρχίας.

ΠΗΓΗ: Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Διαβάστε ακόμα