Ομάδα ασφαλείας αποσόβησε πειρατική επίθεση στον Κόλπο του Άντεν

H EU NAVFOR επί το έργο
H EU NAVFOR επί το έργο

Μια ακόμα απόπειρα επιβίβασης πειρατών σε ένα εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν δείχνει ότι οι πειρατές εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τουλάχιστον στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB) έφερε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατη επίθεση, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Σύμφωνα με την έκθεση, πέντε λέμβοι πλησίασαν την πρύμνη ενός containership Που διέσχιζε την περιοχή, με αποτέλεσμα ο πλοίαρχος να ενεργοποιήσει τον συναγερμό, να αυξήσει την ταχύτητα και να συγκεντρώσει τα μέλη του πληρώματος. Καθώς οι πέντε βάρκες πλησίαζαν επικίνδυνα, έγινε ορατή και η ύπαρξη μιας σκάλας που κουβαλούσαν μαζί τους οι πειρατές.

Οι βάρκες εντέλει απομακρύνθηκαν όταν μια ένοπλη ομάδα ασφαλείας που βρισκόταν πάνω στο containership έριξε προειδοποιητικές βολές. Ο καπετάνιος στη συνέχεια επικοινώνησε με τις αρχές και πολεμικά πλοία σε κοντινή απόσταση απέστειλαν ελικόπτερα.

Ενώ πειρατές στον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό στ’ ανοικτά των ακτών της Σομαλίας δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποια επιτυχημένη πειρατική απόπειρα από το 2012 και δεν υπήρξαν επιθέσεις με βάση εκκίνησης τη Σομαλία που να έχουν καταγραφεί το 2015, το IMB προειδοποιεί ότι τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή θα πρέπει να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικά.

Piracy_Map
Ο χάρτης πειρατικών επιθέσων στην περιοχή του IMB

“Η Σομαλία παραμένει ένα ευαίσθητο κράτος και η δυνατότητα για μια επίθεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα”, δήλωσε ο Pottengal Mukundan, διευθυντής του IMB, το Φεβρουάριο. “Θα χρειαστεί μόνο μία επιτυχημένη πειρατεία για να ανατραπούν όλα όσα έχουν γίνει, και να αναζωπυρώσει αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Αναφοράς Πειρατείας του IMB, η επίθεση της Δευτέρας ήταν το δεύτερο καταγεγραμμένο περιστατικό πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης μέχρι στιγμής το 2016. Το πρώτο περιστατικό συνέβη στις 24 του Απρίλη, όταν ένα δεξαμενόπλοιο προϊόντων πετρελαίου δέχτηκε πυροβολισμούς κοντά στο λιμάνι Al Mukalla. Σε αυτό το επεισόδιο, μια ένοπλη ομάδα ασφάλειας έριξε προειδοποιητικές βολές που ανάγκασαν τις λέμβους να απομακρυνθούν.

Παρά τη μείωση του αριθμού των περιστατικών, ιδιαίτερα στις προσδιορισμένες ως περιοχές υψηλού κινδύνου για τη ναυτιλία στον Κόλπο του Άντεν, συνεχίζει να υπάρχει ισχυρή ναυτική παρουσία στην περιοχή. Η αντι-πειρατεική επιχείρηση Atalanta της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας κύριος στόχος είναι η προστασία των πλοίων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και η αποτροπή, καταστολή και διακοπή της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, έχει την έγκριση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Διαβάστε ακόμα