Πειραιάς
11°C

Οργή έχουν προκαλέσει τα χτυπήματα σε εμπορικά πλοία, με νεκρούς και τραυματίες ναυτικούς

Δημοσιεύθηκε στις

10/07/2025

από

Οργή έχουν προκαλέσει τα «άνανδρα» τρομοκρατικά χτυπήματα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι δύο τελευταίες επιθέσεις στα ελληνόκτητα εμπορικά πλοία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ναυτικών, ενώ οι Χούθι κρατούν ομήρους έξι μέλη του πληρώματος του πλοίου «Eternity C». Και τα δύο πλοία βυθίστηκαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Advertisement

Βλέπουμε ότι αυτοί που «πληρώνουν τη νύφη» για ακόμη μία φορά είναι πρώτα οι ναυτικοί και έπειτα οι οικογένειές τους.

«Για αυτό χτυπήσαμε»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Χούθι, Yahya Saree, σε τηλεοπτική δήλωση, τη Δευτέρα, ο λόγος της επίθεσης που έγινε στο φορτηγό πλοίο Magic Seas, που ανήκει στην ελληνική Stem Shipping, ήταν επειδή είχε επισκεφτεί ισραηλινά λιμάνια στο παρελθόν.

Σώος περισυνελέγη ο Έλληνας ένοπλος φρουρός του Eternity C – Ήταν πάνω από 24 ώρες στη θάλασσα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η επιχείρηση ASPIDES (ΑΣΠΙΔΕΣ), που τελεί υπό ελληνική διοίκηση με έδρα τη Λάρισα, «η αξιολόγηση παραμένει ΧΑΜΗΛΗ για τα πλοία που δεν συνδέονται με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ και διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, το Στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμπ και τον Κόλπο του Άντεν».

Πιέσεις στην ΕΕ για απάντηση

Πληθαίνουν πλέον οι φωνές και οι πιέσεις στην ΕΕ, οι οποίες λένε ότι θα πρέπει να υπάρξει σφοδρή απάντηση εναντίον των τρομοκρατών Χούθι στην Υεμένη, με σκοπό να διασφαλιστεί η ελευθερία του ελεύθερου εμπορίου και της ναυσιπλοΐας, με κάθε τίμημα.

Σωστή αξιολόγηση των ναυτιλιακών εταιρειών

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικρίνουν τις ναυτιλιακές εταιρείες «υψηλού κινδύνου» οι οποίες στέλνουν τα πλοία τους να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτές οι ναυτιλιακές εταιρείες και τα πλοία τους βρίσκονται στο στόχαστρο των ανταρτών, επειδή συνδέονται με κάποιον τρόπο με το Ισραήλ. Στέλνουν δηλαδή, ή έχουν στείλει κατά το παρελθόν, τα πλοία τους εκεί.

Βλέπουμε ότι ο αναβρασμός στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει όλο αυτό.

Το άσχημο είναι ότι πάντα την πλήρωναν, την πληρώνουν και θα την πληρώνουν οι ναυτικοί. Το ναυτικό επάγγελμα έχει γίνει «ανυπόφορο» από πολλές απόψεις. Μήπως τελικά έχει έρθει η ώρα να γίνει μια συνολική αξιολόγηση; Γιατί, όσα βιντεάκια και αν κάνουν οι υπουργοί, στο τέλος δεν θα μείνει άνθρωπος πάνω στα πλοία…

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
11°C