Ουκρανικές νάρκες σε ελληνικά τάνκερ φαίνεται πως κρύβονται πίσω από την έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο “Vilamoura” ανοιχτά της Λιβύης, σε μία πιθανή επιχείρηση δολιοφθοράς.
Μια συνεχιζόμενη επιχείρηση δολιοφθοράς είναι πιθανό να κρύβεται πίσω από την έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή σε ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο, ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Περίπου 80 ναυτικά μίλια ανοικτά της Βεγγάζης σημειώθηκε έκρηξη στο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο «Vilamoura», το οποίο ανήκει στην εταιρεία TMS, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές και το σύστημα πλοήγησης τέθηκε εκτός λειτουργίας, με το δεξαμενόπλοιο να ρυμουλκείται ήδη από το Σάββατο στον Πειραιά.
Το «Vilamoura» είχε φορτώσει πετρέλαιο από τη Λιβύη και είχε προορισμό το λιμάνι Αλχεθίρας της Ισπανίας. Επειτα από μια πρώτη έρευνα που πραγματοποίησε το πλήρωμα του «Vilamoura», η έκρηξη αποδίδεται στην πυροδότηση με ωρολογιακό μηχανισμό μαγνητικής νάρκης, ή «πεταλίδας» στην αργκό των στρατιωτικών, στο κύτος του δεξαμενοπλοίου.
Ποιοι όμως μπορεί να είναι οι δράστες της επίθεσης και ποια τα κίνητρά τους; Η απάντηση είναι πιθανό να κρύβεται στο λιμάνι στο οποίο το δεξαμενόπλοιο είχε καταπλεύσει πριν βάλει πλώρη για τη Λιβύη, όπου τελικά σημειώθηκε η έκρηξη: το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας. Στο διάστημα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα εξάλλου, σε ακόμη τέσσερα δεξαμενόπλοια έχουν καταγραφεί παρόμοιες εκρήξεις. Τα περισσότερα από αυτά είχαν προηγουμένως καταπλεύσει στο λιμάνι Νοβοροσίσκ, από όπου είχαν φορτώσει πετρέλαιο, στη Μαύρη Θάλασσα.
Τη νύχτα μεταξύ 17ης και 18ης Ιανουαρίου σημειώθηκε έκρηξη στο επίσης ελληνικών συμφερόντων πλοίο «Seacharm» που ανήκει στον στόλο της εφοπλιστικής εταιρείας Thenamaris. Βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Σεϊχάν, κοντά στα Αδανα της Τουρκίας. Από την έκρηξη προκλήθηκε τρύπα στο κύτος του τάνκερ, με το συμβάν να αποδίδεται και σε αυτή την περίπτωση στην πυροδότηση μαγνητικής νάρκης. Tο «Seacharm», όπως και το «Vilamoura», πριν καταπλεύσει στην Τουρκία είχε ταξιδέψει στο Νοβοροσίσκ. Μετά την έκρηξη το δεξαμενόπλοιο επέστρεψε στον Σκαραμαγκά για επισκευή.
Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, αρχές Φεβρουαρίου ήταν η σειρά του υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενοπλοίου «Grace Ferrum» να γίνει στόχος επίθεσης. Πρόκειται για κυπριακών συμφερόντων τάνκερ, στο οποίο έγινε έκρηξη ανοικτά των ακτών της Λιβύης, με τις υλικές ζημιές να είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Εως και τις αρχές Μαΐου παρέμενε αγκυροβολημένο ανοικτά της Τρίπολης, με το σύστημα πλοήγησής του να έχει καταστραφεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία «Διάπλους» που εξειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, η έκρηξη στο κύτος ήταν συμβατή με πυροδότηση μηχανισμού εξωτερικά του δεξαμενοπλοίου και όχι με βλάβη, ατύχημα ή δολιοφθορά στο εσωτερικό του. Μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα το «Grace Ferrum» είχε δέσει και φορτώσει πετρέλαιο από το ρωσικό λιμάνι Ust Luga, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία.
Τον Φεβρουάριο ακόμη δύο παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν το πρώτο στο ρωσικό λιμάνι Ust Luga με στόχο το δεξαμενόπλοιο «Koala» και το δεύτερο με στόχο το επίσης ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο της Thenamaris Seajewel. Οι εκρήξεις και στα δύο πλοία αποδίδονται στην πυροδότηση μαγνητικών βομβών – πεταλίδων, με τα πλοία να έχουν προηγουμένως φορτώσει πετρέλαιο από ρωσικά λιμάνια.
Το θέμα τελεί εις γνώσιν του αρχηγείου του Λιμενικού, το οποίο μάλιστα ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ σε θέματα εκρηκτικών, ενώ παρακολουθείται και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σύμφωνα με αρμόδιους Ελληνες αξιωματούχους αλλά και τους αναλυτές της «Διάπλους», οι επιθέσεις είναι πιθανό να εντάσσονται σε επιχειρήσεις σαμποτάζ που πραγματοποιούνται από «δρώντες» συνδεδεμένους με την Ουκρανία. «Η χρήση μαγνητικών βομβών πάνω σε δεξαμενόπλοια προϋποθέτει υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και προετοιμασίας, στοιχείο που παραπέμπει σε υποστηριζόμενους από το κράτος δράστες», αναφέρεται σε σημείωμα της «Διάπλους» που τέθηκε υπόψη της «Κ».