Πανευρωπαϊκή στάση εργασίας των λιμενεργατών την Πέμπτη 29/06


Πανευρωπαϊκή στάση εργασίας κηρυξε το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) στις 29 Ιουνίου για να εκφράοσυν την αλληλεγγύη τους στους ισπανούς συναδέλφους τους που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση στα λιμάνια της χώρας τυς που θέτει σε κίνδυνο τη δουλειά τους.

Η απόφαση σχετικά με τη στάση εργασίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 10:00 π.μ. έως τις 12:00, ελήφθη στη συνέλευση του IDC που πραγματοποιήθηκε στο Koper της Σλοβενίας την περασμένη εβδομάδα.

Το IDC δήλωσε ότι εκτός από τη στήριξη των ισπανών συναδέλφων τους στη μάχη που δίνουν, η κινητοποίηση αυτή αποσκοπεί στο να καταδείξει την απόρριψη των ακράιων νεο-φιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πλήττουν εργαζόμενους και συνδικάτα.

Σύμφωνα με τον Jordi Aragunde, Γενικό Συντονιστή του IDC, ο Ισπανός Υπουργός Δημοσίων Έργων Íñigo de la Serna και η ομάδα του ενήργησαν με μεγάλη ανευθυνότητα, καθώς αποσταθεροποίησαν τον τομέα στη χώρα.

Επιπλέον, οι ισπανοί εργοδότες αρνούνται να εξασφαλίσουν την απασχόληση περισσότερων από 6.000 Ισπανών λιμενεργατών, ειδικά τη στιγμή που μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ανακοίνωσαν τις ιδιωτικοποιήσεις τους σε ισπανικά λιμάνια – η Cosco Shipping αποκτώντας το 51% του λιμενικού οργανισμού Noatum, και η Bergé πουλώντας τη θυγατρικη της εταιρεία σε μια αντίστοιχη από το Ντουμπάι, μετά τη ψήφιση του διατάγματος.

Ο IDC πρόσθεσε ότι θα προτείνει την επανένταξή της στον Διεπαγγελματικός κοινωνικός διάλογο που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσει τα αιτήματά της περί:
-ίσης μεταχείρισης όλων των λιμενεργατών, δηλαδή την κατοχύρωση του ίδιου μισθού για το ίδιο έργο.
-την κατοχύρωση μετά παό διαπραγματεύσεις συλλογικών συμβάσεων για όλους τους λιμενεργάτες
-την δημιουργία “ανθρώπινων” τερματικών σταθμών που να ευνοούν την ανάπτυξη της απασχόλησης
-την επικύρωση και υποχρεωτική συμμόρφωση προς τις συμβάσεις 137 και 152 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-και τέλος την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών υπέρ των εργαζομένων, έναντια στην επίθεση που δέχονται από πολυεθνικές εταιρείες και λόμπι.

Διαβάστε ακόμα