Πάνω από 1.4 εκατομμύρια πλοία έχουν διασχίσει το κανάλι του Σουέζ τα τελευταία 150 χρόνια

Στις 17 Νοεμβρίου, η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SPA) γιόρτασε την 152η επέτειο από το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ με περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια πλοία να έχουν διασχίσει την πλωτή οδό από τα εγκαίνιά της, αποκάλυψε η αρχή της διώρυγας.

Η πραγματική ιστορία της διώρυγας του Σουέζ ξεκινά με την πρώτη παραχώρηση και τις άλλες παραχωρήσεις που ακολούθησαν μέχρι το θεμέλιο και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της εκσκαφής στις 18 Αυγούστου 1869 και την τελετή εγκαινίων στις 17 Νοεμβρίου 1869. Μεγάλος αριθμός πλοίων μπήκαν στο κανάλι την ίδια μέρα, με επικεφαλής το L’Aigle, το αυτοκρατορικό πλοίο που μετέφερε τους σημαντικότερους αξιωματούχους που παρευρέθηκαν στην τελετή των εγκαινίων. Το ακολούθησαν 77 πλοία, 50 από τα οποία ήταν πολεμικά.

Έκτοτε, περίπου 1,4 εκατομμύρια πλοία διήλθαν από τη διώρυγα του Σουέζ με συνολική καθαρή χωρητικότητα 31,1 δισεκατομμυρίων τόνων και ποσότητες εμπορευμάτων που υπολογίζονται σε 24,8 δισεκατομμύρια τόνους. Είναι μια σημαντική διαδρομή για την ενέργεια, τα εμπορεύματα, τα καταναλωτικά αγαθά και τα εξαρτήματα από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Το κανάλι είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ενέκρινε τη διεύρυνση και την εμβάθυνση του νότιου τμήματος της διώρυγας του Σουέζ, μετά το περιστατικό με την προσάραξη και το μπλοκάρισμα της διώρυγας από το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given.

Ωστόσο, το μπλοκάρισμα δεν επηρέασε τα ετήσια έσοδα της αρχής του Σουέζ (SCA), τα οποία έφτασαν το ρεκόρ των 5,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για περισσότερο από ενάμιση αιώνα, η Διώρυγα του Σουέζ κατάφερε να πετύχει τεράστια έσοδα ύψους 148,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της SCA. Η 152η επέτειος σηματοδοτήθηκε επίσης με την παροχή συμβολικών δώρων στους πλοιάρχους των διερχόμενων πλοίων.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σηματοδοτήθηκε ένα άλλο σημαντικό ορόσημο για την διώρυγα με το επιτυχές πέρασμα του μεγαλύτερου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο Ever Ace.

Το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ έχει μήκος 400 μέτρα και πλάτος 61,5 μέτρα. Ζυγίζει περίπου 235.000 τόνους και μπορεί να μεταφέρει 23.992 κοντέινερ. Το πλοίο είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στον στόλο της Evergreen Marine Corporation. Παραδόθηκε στην εταιρεία από τη Νοτιοκορεάτικη ναυπηγική εταιρεία Samsung Heavy Industries (SHI) τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμα