Το θέμα “πλοίαρχοι και ακατάλληλα λιμάνια” ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά το σπάσιμο του κάβου στην Αλόννησο υπό συνθήκες άνω των 4 μποφόρ. Οι ευθύνες, οι πιέσεις και η απουσία θεσμικού πλαισίου αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ακτοπλοΐα χρειάζεται ξεκάθαρους κανόνες για την προστασία επιβατών, πληρωμάτων και των ίδιων των πλοιάρχων.
ΕΔΕ λέει διέταξε ο υπουργός ναυτιλίας για το σπάσιμο του κάβου στην Αλόννησο, την στιγμή που ρητά αναφέρεται ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα εφαρμόζει μηδενική ανοχή σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια πολιτών, επιβατών και εργαζομένων».
Επιπλέον απομακρύνεται και ο λιμενάρχης Αλόννησου για το ίδιο περιστατικό.
Μετά από τις δύο αυτές κινήσεις του υπουργού ναυτιλίας οι κοινωνία φαίνεται διχασμένη με τους μεν να υποστηρίζουν ότι κακώς απομακρύνθηκε ο Λιμενάρχης και ότι φταίει ο πλοίαρχος και τους δε να υποστηρίζουν το αντίθετο.
Εγώ δεν θα κρίνω ούτε τους μεν ούτε τους δε. Τίποτε από τα δύο δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα παραμένει και θα συμβεί και πάλι.
Το πρόβλημα λύνεται με το να φτιαχτούνε σε όλα τα νησιά κατάλληλα λιμάνια, αλλά επειδή αυτό είναι κάτι ουτοπικό και δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον, θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις.
Πριν συνεχίσω να πω λίγα πράγματα που πολλοί μπορεί να μην τα αντιλαμβάνονται. Ο εκάστοτε πλοίαρχος που αποφασίζει να πάει να δέσει σε ένα τέτοιο λιμάνι εν μέσω κακοκαιρίας μη νομίζεται ότι δεν έχει κάπου είδους πίεσης πάνω από το κεφάλι του ή δεν γνωρίζει το ρίσκο.
Η πίεση αυτή δε λέω ότι είναι απαραίτητα από την ναυτιλιακή εταιρεία, αλλά μπορεί ακόμη και να είναι του τύπου «μήπως πουν ότι δεν είμαι καλός στην δουλειά μου;», «μήπως με κατηγορήσουν ότι φοβάμαι;» Και διάφορα άλλα τέτοια.
Επίσης, σκεφτείτε τι έχει να ακούσει από το απαιτητικό επιβατηγό κοινό της ακτοπλοΐας το οποίο θα ταλαιπωρηθεί και δεν θα κατέβει στο λιμάνι ή και αυτούς που περιμένουν να πάρουν το καράβι για να πάνε στον προορισμό τους.
Θα πείτε τώρα, μα είναι δυνατόν να μπαίνει σε τέτοιο κίνδυνο για αυτά; Η απάντηση είναι ότι ο Πλοίαρχος προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. Προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο με όση περισσότερα ασφάλεια γίνεται.
Ατυχήματα -δυστυχώς- γίνονται και θα γίνονται πάντα. Ακόμη και σε καλές καιρικές συνθήκες.
Πλοίαρχοι και ακατάλληλα λιμάνια της ακτοπλοΐας: Τι πρέπει να γίνει
Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να θεσπίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό του απαγορευτικού.
Να κάνει μια ενδελεχής μελέτη, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪ́ΑΣ (το γράφω με κεφαλαία για να μην αποφασίσουν μόνο οι λιμενικοί πάλι), ώστε να θεσπίσουν πόσο θα είναι τα μέγιστα μποφόρ και η μέγιστη σε κύμα κατάσταση της θάλασσας ώστε να δίνεται η άδεια από το λιμεναρχείο για να δέσει ένα πλοίο.
Το ξέρω ότι πολλοί θα βιαστείτε να πείτε «μα καλά, αυτό είναι, και θα πρέπει να είναι, στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε πλοιάρχου». Δεν θα διαφωνήσω αλλά εδώ πρόκειται για θέμα ιδιάζουσας περίπτωσης.
Εάν γίνει αυτό πρώτα από όλα προστατεύεις τον εκάστοτε Πλοίαρχο. Δεν τον βάζεις να αμφιταλαντεύεται και να σκέφτεται τι θα γίνει εάν αρνηθεί την πρόσδεση 2 ή 3 π ή και περισσότερες φορές. Θα τον διώξουν; Θα τον αφήσουν; Θα αμαυρωθεί η φήμη του; Και άλλα πολλά.
Εννοείται ότι μαζί με τον Πλοίαρχο προστατεύεις τα πληρώματα, τους καβοδετες και φυσικά το ίδιο το επιβατηγό κοινό. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν κάνω διάκριση τι είναι πιο σημαντικό απλά ανέφερα τον Πλοίαρχο πρώτα γιατί εκείνος είναι που θα πάρει την αρχική απόφαση για τον αν θα δέσει ή όχι. Σημαντικοί είναι εξίσου όλοι.
Επιπλέον, λύνεις και τα χέρια των τοπικών λιμενικών αρχών. Και αυτοί από την πλευρά. Τους εάν υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούν πολύ εύκολα να μη δώσουν άδεια να δέσει ένα πλοίο για λόγους ασφαλείας.
Γνωρίζω ότι μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο όλο αυτό αλλά είναι μια «λύση ανάγκης» με τα ακατάλληλα λιμάνια που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά.
Ας μην πυροβολούμε λοιπόν κανένα. Ούτε Πλοιάρχους, ούτε πληρώματα ούτε λιμενάρχες και λιμεναρχεία.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο υπουργός θα πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι από όλα αυτά, το οποίο μόνο καλό θα είναι για όλους στην ακτοπλοΐα….