Πλοίο προσάραξε όταν ο αξιωματικός φυλακής υπό την επήρεια αλκοόλ αποκοιμήθηκε – Στο VDR καταγράφηκε δυνατό ροχαλητό

Το συμβάν συνέβη τον Ιούλιο του 2021, όταν το πλοίο BBC Marmara προσάραξε στα ανοιχτά της δυτικής πλευράς της Σκωτίας και υπέστη ζημιές στο κύτος του. Πριν από τη προσάραξη, ακούστηκε ένα δυνατό ροχαλητό στη γέφυρα.

Η έρευνα της υπηρεσίας διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων (MAIB) διαπίστωσε έλλειψη διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα. Το πλοίο, που ανήκει στην Briese Schiffahrt, βρισκόταν εν πλω από το Foynes της Ιρλανδίας με προορισμό το Scrabster, όταν προσάραξε στο νησί Eilean Trodday.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο 37χρονος Ουκρανός αξιωματικός φυλακής έμαθε για το θάνατο ενός συγγενή ενός μέλους του πληρώματος νωρίτερα εκείνη την ημέρα, κάτι που φέρεται να οδήγησε στο να καταναλώσουν αλκοόλ.

Μεταξύ 8.30 μ.μ. και 11:30 μ.μ. Στις 24 Ιουλίου, ο αξιωματικός, ένας ναύτης και ένας δόκιμος κατανάλωσαν μπύρες πριν αναλάβουν βάρδια στη γέφυρα.

Ο πλοίαρχος του πλοίου τους έδωσε ακόμη τρία κουτιά μπύρας. Οι τρεις τους είχαν μια έντονη συνομιλία και κάνανε και πλάκα πριν οι άλλοι δύο φύγουν από τον αξιωματικό στη 1 π.μ. εκείνο το πρωί.

Μια ώρα αργότερα, η προκαθορισμένη αλλαγή πορείας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ ένα δυνατό ροχαλητό καταγράφηκε στη συσκευή εγγραφής δεδομένων ταξιδιού (VDR). Παρά τις 15 προειδοποιήσεις πριν το σημείο στο οποίο έπρεπε να γίνει αλλαγή πορείας, το πλοίο προσάραξε στο νησί γύρω στις 3.30 π.μ.

Ο οπτήρας που είχε βάρδια στην γέφυρα δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η MAIB διαπίστωσε ότι ο αξιωματικός αντιμετώπιζε προσωπικό άγχος που οφειλόταν σε προσωπικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία επιδεινώθηκαν σημαντικά από τις παρενέργειες του αλκοόλ.

Η έκθεση τόνισε επίσης την κακή κουλτούρα και από την πλευρά του πλοιάρχου που επέτρεψε την κατανάλωση αλκοόλ. Η πραγματική ποσότητα που κατανάλωσε ο αξιωματικός γέφυρας είναι άγνωστη.

Παρά το γεγονός ότι το πλοίο επανέπλευσε, η επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε έδειξε ζημιές στον χώρο του bow thruster και της πρωραίας δεξαμενής ζυγοσταθμίσεως.

Διαβάστε ακόμα