Ποιος πληρώνει σε περίπτωση τρακαρίσματος μέσα στο γκαράζ του πλοίου; Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με πλοίο, ειδικά σε περιόδους αιχμής όπως το καλοκαίρι ή το Πάσχα, τα γκαράζ γεμίζουν ασφυκτικά. Σε συνθήκες πίεσης και αυξημένης κίνησης, τα μικροατυχήματα δεν είναι σπάνια. Τι συμβαίνει όμως σε τέτοιες περιπτώσεις; Ποιος ευθύνεται και ποια ασφάλιση καλύπτει τη ζημιά;
Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού με πλοίο της ακτοπλοΐας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, την περίοδο του Πάσχα αλλά και σε άλλες μεγάλες αργίες, όπου υπάρχει συνωστισμός και μεγάλη κίνηση του επιβατηγού κοινού, το να μπεις και να βγεις με το αμάξι από το γκαράζ εμπεριέχει ένα ρίσκο.
Τα πληρώματα όντας πολύ έμπειρα δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, πολλές φορές όμως μια απροσεξία ή μια λάθος κίνηση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να συμβεί κάποιο τρακάρισμα.
Τι γίνεται όμως όταν γίνει αυτό το τρακάρισμα; Ποιος το πληρώνει; Αυτός που το προκάλεσε; Αυτός που δεν έφταιγε; Η ναυτιλιακή εταιρεία;
Ένα τρακάρισμα, όπου και αν γίνεις αυτό θα πρέπει να καλύπτεται από την ασφάλεια με του όρους που ισχύουν και στον δρόμο. Δηλαδή εάν υπάρξει κάποιο τρακάρισμα ή ασφαλιστική αυτουνού που έφταιγε θα πρέπει να πληρώσει.
Εάν τώρα εμπλέκεται και η εταιρεία, π.χ. δίνοντας λάθος οδηγίες το πλήρωμα, τότε μπορεί να κληθεί να πλήρωσε και αυτή. Βέβαια εδώ θα πρέπει να πούμε ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί και συνυπαίτιος ο οδηγός που προκάλεσε το τρακάρισμα, παρόλο που βρισκόταν υπό τις οδηγίες του πληρώματος.
Τι λέει όμως το Π.Δ. 237/1986
Το Προεδρικό Διάταγμα 237/1986 (Άρθρο 2) ορίζει ότι η αστική ευθύνη του αυτοκινήτου καλύπτει ζημιές προς τρίτους όχι μόνο όταν κυκλοφορεί σε δρόμο, αλλά και σε «χώρους προσβάσιμους στο κοινό».
Χώροι προσβάσιμοι στο κοινό είναι φυσικά και τα γκαράζ των πλοίων.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρεία καλύπτει ζημιές από τρακάρισμα κατά την επιβίβαση, την αποβίβαση ή την μετακίνηση εντός του πλοίου.