ΒΙΝΤΕΟ: Πυραυλική επίθεση και τεράστια πυρκαγιά στο λιμάνι της Λατάκια

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Συρίας, ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Λατάκια δύο φορές σε διάστημα ενός μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης την Τρίτη που προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά αεροπορικές επιδρομές κατά της Ιρανικής και ευθυγραμμισμένης με το Ιράν δραστηριότητας στη Συρία. Το Ιράν παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στη συριακή κυβέρνηση και στη σιιτική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ, η οποία μάχεται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που διαρκεί εδώ και μια δεκαετία.

Για το Ισραήλ, οι αποστολές όπλων στον εχθρό τους την Χεζμπολάχ είναι μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή. Ο ισραηλινός στρατός στοχεύει φορτία ιρανικών όπλων και τη δραστηριότητα της Χεζμπολάχ στη Συρία εδώ και χρόνια, πραγματοποιώντας εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εντός των συνόρων της Συρίας.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή της Τρίτης. Ωστόσο, σε σχόλια κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική αεροπορική βάση αργότερα την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz είπε ότι «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να μεταφέρει όπλα που αλλάζουν το παιχνίδι και απειλούν τους πολίτες μας».

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, η επίθεση έπληξε τον τερματικό σταθμό στις 03:20 την Τρίτη. Μια μεγάλη δευτερεύουσα έκρηξη ακούστηκε για μίλια μακριά, δήλωσαν Σύροι αξιωματούχοι, και η φωτιά που προέκυψε έκαιγε για ώρες.

Αρκετοί αναλυτές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα έχουν σημειώσει ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Ιράν, το Shiba, κατέφθασε τη Λατάκια σε ταξίδι από το Μπαντάρ Αμπάς στις 24 Δεκεμβρίου. Η αεροπορική επιδρομή στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων μπορεί να είχε στόχο κοντέινερ στρατιωτικού εξοπλισμού που είχαν εκφορτωθεί πρόσφατα.

Διαβάστε ακόμα