Πυρκαγιά και έκρηξη σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ της MSC- 3 τραυματίες εκ των οποίων οι δυο σοβαρά

Οι γαλλικές αρχές με τη βοήθεια του γαλλικού ναυτικού αντέδρασαν άμεσα σε αναφορές για πυρκαγιά και έκρηξη σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της MSC που έπλεε στη Μεσόγειο.

Συντόνισαν την έκτακτη αεροδιακομιδή από το πλοίο τριών μελών του πληρώματος, μεταξύ των οποίων οι δύο φέρεται να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Αναφορές για το συμβάν ελήφθησαν στο περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο SAR (Cross Med) στην Τουλόν της Γαλλίας γύρω στις 9:00 π.μ. το πρωί στις 21 Ιουνίου. Το κέντρο συντόνισε την αποστολή μιας ομάδας έρευνας και ιατρικής βοήθειας στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Τους βοήθησε επίσης το γαλλικό αμφίβιο πλοίο Tonnerre που βρισκόταν στην περιοχή την ώρα του ατυχήματος.

Το 17χρονο πλοίο MSC Rachele, νηολογημένο στον Παναμά, έπλεε μεταξύ της Νάπολης και του λιμανιού Fos Sur Mer κοντά στη Μασσαλία, όταν ξέσπασε φωτιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη φωτιά ακολούθησε έκρηξη που τραυμάτισε τα μέλη του πληρώματος. Το πλοίο βρισκόταν περίπου 20 μίλια νότια του ακρωτηρίου Cepet εκείνη την στιγμή.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης έρευνας και διάσωσης, μια ομάδα στάλθηκε στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για να αξιολογήσει την κατάσταση των μηχανημάτων, την ισχύ του, την κατάσταση του πλοίου και του φορτίου του και τις συνέπειες της πυρκαγιάς και της έκρηξης.

Οι πρώτες ομάδες ανέφεραν ότι η φωτιά στο πλοίο των 107.466 dwt φαινόταν να είναι υπό έλεγχο, αλλά παρασυρόταν ακυβέρνητο και χωρίς ρεύμα.

Τα τρία τραυματισμένα μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δύο από αυτούς που είναι με σοβαρά εγκαύματα έχουν μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Τουλόν και ο τρίτος στο νοσοκομείο της πόλης.

Το πλοίο έχει συνολικό πλήρωμα 20 ατόμων.

Το AFP είπε ότι αναφέρθηκε ότι ο στροφαλοθάλαμος στη μηχανή του πλοίου εξερράγη και προκάλεσε πυρκαγιά. Η πρόωση του πλοίου δεν είναι δυνατή λόγω των σοβαρών ζημιών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για θαλάσσια ρύπανση.

Ο καιρός στην περιοχή είναι καλός με ανέμους εκτάσεως 3-4 μποφόρ και την θάλασσα ήρεμη.

Ένα γαλλικό πλοίο υποστήριξης βρίσκεται δίπλα στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για να παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Η MSC έχει προσλάβει ένα ρυμουλκό το οποίο θα αναλάβει την ρυμούλκηση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Μασσαλία.

Οι φωτογραφίες του πλοίου φαίνεται να το δείχνουν να μεταφέρει μερικό φορτίο εμπορευματοκιβωτίων. Η κανονική χωρητικότητά του είναι 7.747 TEU.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Χιούστον του Τέξας στα τέλη Μαΐου, και είχε ελλιμενιστεί σε αρκετά λιμάνια στην Ιταλία προτού κατευθυνθεί προς το πρώτο του λιμάνι στη Γαλλία.

Διαβάστε ακόμα