Πειραιάς
27°C

Τι είναι τα ρεύματα έλξης και τι πρέπει να κάνουμε για να επιβιώσουμε;

Δημοσιεύθηκε στις

28/05/2025

από

Τα ρεύματα έλξης είναι ένας κρυφός αλλά επικίνδυνος εχθρός στις ελληνικές παραλίες. Πολλοί λουόμενοι δεν γνωρίζουν τι είναι, πώς να τα αναγνωρίσουν ή πώς να αντιδράσουν σωστά. Το αποτέλεσμα; Κάθε χρόνο χάνονται ζωές – και τις περισσότερες φορές, επειδή επικράτησε πανικός.

Με αφορμή τον θάνατο τον τραγικό θάνατο του 30χρονου Στέφανου στη Λευκάδα από ρεύματα έλξης που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς έκανε μια ανάρτηση, επαναδημοσιεύοντας στην ουσία ένα άρθρο που είχε γράψει πριν καιρό, εξηγώντας το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο.

Είναι να άρθρο που μπορεί να φανεί χρήσιμο στον κάθε έναν από εμάς, και θα πρέπει να το διαβάσετε ώστε να γνωρίζετε τους κινδύνους που ενέχουν αυτά τα ύπουλα ρεύματα έλξης, τα οποία μπορούν αν μας κοστίσουν ακόμη και τη ζωή μας.

Άλλωστε όλοι εμείς οι νησιώτες έχουμε γίνει μάρτυρες ή έχουμε ακούσει για κάποιο πνιγμό ο οποίος έχει συμβεί στον περίγυρό μας ή στην κοινωνία την οποία ζούμε.

Ίσως έχετε βρεθεί σε παραλία και νιώσατε ότι το νερό σας “τραβάει” προς τα μέσα. Αν ναι τότε ίσως είχατε πέσει πάνω σε ένα ρεύμα έλξης, κάτι που είναι από τα πιο ύπουλα και επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα που συναντάμε όχι μόνο στις ελληνικές θάλασσες, αλλά στις θάλασσες όλου του κόσμου.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του στο X, προσπάθησε να εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτά τα ρεύματα, πώς λειτουργούν και το βασικότερο, πώς μπορούμε να προστατευτούμε και να επιβιώσουμε εάν πέσουμε θύμα αυτών.

Δεν είναι κάτι σπάνιο, αλλά το αντίθετο. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Κι όμως, με λίγη ψυχραιμία, μπορούν να σωθούν.

Τα ρεύματα έλξης, ή αλλιώς rip currents, δεν μοιάζουν με τα απλά κύματα ή τα παλιρροϊκά ρεύματα. Είναι στενά, ισχυρά «κανάλια» νερού που κινούνται από την ακτή προς τα μέσα, προς βαθιά, και μπορούν να παρασύρουν κάποιον σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η παγίδα εδώ είναι πως δεν διακρίνονται εύκολα και δεν έχουν κάποιο χρώμα ή μορφή που να τα προδίδει.

Κάποιες φορές όμως φαίνονται αφροί να κινούνται προς τα έξω ή το νερό να φαίνεται πιο ήρεμο σε εκείνο το σημείο. Αυτό όσο και αν ακούγεται ειρωνικό, είναι συχνά το πιο επικίνδυνο σημείο!

Ο κύριος Κολυδάς σημειώνει πως η λάθος αντίδραση είναι να προσπαθήσει κανείς να κολυμπήσει κατευθείαν πίσω στην ακτή, κόντρα στην ουσία σε αυτά τα ρεύματα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των δυνάμεων του ανθρώπου, θα φέρει πανικό και δυστυχώς θα οδηγήσει σε κάποια τραγωδία όπως αυτή που ζήσαμε πρόσφατα.

Πως μπορούμε να ξεφύγουμε από τα ρεύματα έλξης;

Η σωστή κίνηση για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε και εν τέλει να επιβιώσουμε από τα ρεύματα έλξης είναι να κολυμπήσουμε παράλληλα με την ακτή, μέχρι να βγούμε από την πορεία του ρεύματος, και εν συνεχεία να επιστρέψουμε ήρεμα στα ρηχά. Ή απλά, μπορούμε να μείνουμε στην επιφάνεια και να ζητήστε βοήθεια, χωρίς να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε και να εξαντληθούν οι δυνάμεις μας. Το ρεύμα κάποια στιγμή σταματάει, δεν κρατάει για πάντα.

Τα ρεύματα αυτά συναντώνται παντού. Από την Αμερική και τις Μεγάλες Λίμνες μέχρι το Αιγαίο και το Ιόνιο. Μάλιστα, τα ρεύματα αυτά κινούνται με ταχύτητα που ξεπερνά και τους ολυμπιονίκες κολυμβητές, και μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα τα 8-9 χλμ/ώρα. Δεν είναι λοιπόν θέμα δύναμης. Είναι θέμα γνώσης και αντίδρασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη και τα θύματα είναι συχνά άνδρες άνω των 60 ετών. Αυτό δείχνει και το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ενημέρωση αλλά και σωστή επίβλεψη στις παραλίες.

Για να το πούμε απλά: Τα ρεύματα έλξης δεν τραβάνε τον κόσμο στον πάτο, όπως πιστεύουν κάποιοι. Τραβάνε απλώς προς τα ανοικτά. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε όλοι.

Άλλωστε ο πρόσφατος θάνατος του άτυχου Στέφανου ήταν η αιτία να ασχοληθούμε και να μάθουμε μερικά ακόμη χρήσιμα πράγματα που κάποια στιγμή μπορούν να μας φανούν χρήσιμα για να σώσουμε την ίδια μας την ζωή ή την ζωή ενός συνανθρώπου μας.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
27°C