Σε παγκόσμιο πρόβλημα εξελίσσεται η θανατηφόρα έκρηξη του δεξαμενόπλοιου «φάντασμα» Pablo

Στις ακτές της Μαλαισίας, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα ναυτιλιακά κανάλια του κόσμου, μια έκρηξη στο μεγάλο σε ηλικία δεξαμενόπλοιο Pablo έσκισε το κατάστρωμά του σαν κουτί σαρδέλας και ήταν η αιτία να ξεκινήσει μια φωτιά της οποίας οι καπνοί σκέπασαν τον ουρανό.

Ήταν ένα τραγικό ατύχημα που θα μπορούσε να ήταν μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή.

Το πλοίο νηολογημένο στην Γκαμπόν, με μεταφορική ικανότητα περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, ερχόταν άδειο από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μετά την εκφόρτωση του φορτίου του στην Κίνα.

Από το πλήρωμα των 28 ατόμων, 25 διασώθηκαν από διερχόμενα σκάφη. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πιο πέρα ​​από τα πολυσύχναστα ύδατα της Σιγκαπούρης.

Το δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου κατηγορίας Aframax Pablo εντοπίστηκε στα ιρανικά ύδατα πέρυσι, τονίζοντας έτσι τον κίνδυνο που ενέχει ο σκοτεινός στόλος ή στόλος «φάντασμα» γερασμένων πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο.

Μετά το κύμα κυρώσεων που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων των τιμών που επιβλήθηκαν από την Ομάδα των Επτά, με σκοπό να περιοριστεί η επιστροφή η εισροή μετρητών από πετρέλαιο στο Κρεμλίνο – παρατηρητές στην εμπορική κοινότητα πετρελαίου ανέφεραν την αγορά εκατοντάδων παλαιών δεξαμενόπλοιων από άγνωστους αγοραστές.

Αλλά για τις ναυτιλιακές αρχές της περιοχής, ο πονοκέφαλος μόλις ξεκίνησε. Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τον ιδιοκτήτη του πλοίου. Το πλοίο ανήκει σε μια εταιρεία εγγεγραμμένη στα Νησιά Μάρσαλ, της οποίας ο στόλος δεν έχει άλλα πλοία, ούτε ίχνος ασφάλισης. Και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκινήσει η επιχείρηση καθαρισμού.

Με περιορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό το πλοίο, δεν υπήρξε κανένας να λογοδοτήσει την στιγμή που αυτό καιγόταν μόλις 40 ναυτικά μίλια από το νησί Pulau Tinggi της Μαλαισίας. Πετρέλαιο, πιθανώς από το ναυάγιο, έχει αναφερθεί ότι ξεβράζεται στις ακτές της Ινδονησίας.

Η αιτία της πυρκαγιάς είναι ακόμα ασαφής. Συχνά, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι επιχειρήσεις διάσωσης και διάφοροι μεσάζοντες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που συνέβη. Αυτή η περίπτωση όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά από την έκρηξη, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι ο ασφαλιστής μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία. Το Pablo δεν περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων των ασφαλισμένων πλοίων και η Μαλαισιανή Ναυτιλιακή Υπηρεσία δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλιση.

Σε περιπτώσεις όπου οι πλοιοκτήτες είναι άγνωστοι, οι τοπικές αρχές συχνά πιέζουν το πλήρωμα για περισσότερες πληροφορίες, καθώς είναι από του λίγους που πιθανώς γνωρίζουν από πού προέρχονται οι οδηγίες που δίνονται για το πλοίο. Δεν είναι σαφές εάν αυτό ήταν δυνατό.

Το δεξαμενόπλοιο έφερε τη σημαία της Γκαμπόν, η οποία είναι ένας πολύ μικρός προορισμός για νηολόγηση πλοίων. Κατασκευάστηκε το 1997, που σημαίνει ότι είναι πέρα ​​από την ηλικία στην οποία τα περισσότερα τάνκερ πωλούνται ως σκραπ.

Το δεξαμενόπλοιο πέρασε δύο μήνες σε ναυπηγείο κοντά στη Σαγκάη, αλλά πριν από αυτό, στα δύο τελευταία του ταξίδια ξεφόρτωσε αργό πετρέλαιο σε κινεζικά λιμάνια στην επαρχία Shandong, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που έχει το Bloomberg.

Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Vortexa προσδιορίζει και τα δύο φορτία ως βαρύ ιρανικό αργό, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις.

Για τις αρχές στη Σιγκαπούρη, έναν από τους πιο πολυσύχναστους ναυτιλιακούς κόμβους στον κόσμο, το ερώτημα είναι πώς να συνεχίσουν να κινούνται τα νόμιμα φορτία πετρελαίου — αποφεύγοντας ατυχήματα όπως αυτό. Η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή δήλωσε ότι ζήτησε τη συνδρομή 20 σκαφών στην περιοχή για να αναφέρουν τυχόν παρατήρηση των τριών αγνοουμένων του πληρώματος του Pablo.

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς οι προσπάθειες να βρεθούν οι αγνοούμενοι στάθηκαν άκαρπες.

Η έκρηξη είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλή η επιβίβαση του, αφήνοντάς το κολλημένο προς το παρόν στις ακτές της χώρας.

Όσο περισσότερο παραμένει εκεί, τόσο περισσότερο μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο του επεκτεινόμενο παγκόσμιου στόκου «φάντασμα».

«Δυστυχώς, είναι το πλήρωμα, οι οικογένειές τους και οι παράκτιες κοινότητες που πληρώνουν το τίμημα», είπε ο Roppestad.

Διαβάστε ακόμα