Σεμινάριο Σύγχρονης Ναυτικής Μετεωρολογίας (Επ. I)

xartis_meteorologias_

Περιγραφή Σεμιναρίου

Τα 500 mb αν και θεωρείται ως το βασικό προγνωστικό επίπεδο για ένα ναυτικό, τις περισσότερες φορές ο χάρτης αυτός πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων. Ο λόγος είναι απλός…η άγνοια για το πως διαβάζεται αυτός ο χάρτης. Το σεμινάριο με τίτλο Modern Marine meteorology (Level II) έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες ναυτικούς στην ανάγνωση αυτού του τόσο χρήσιμου μετεωρολογικού χάρτη.

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τους χάρτες των 500 mb. Οι χάρτες αυτοί ανήκουν στην κατηγορία χαρτών ανώτερης ατμόσφαιρας και ο ναυτικός που μπορεί να τους διαβάζει, είναι σε θέση να κατανοεί όλα τα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνεια του ωκεανού. Έτσι είναι σε θέση να απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα όπως: 1) γιατί ένα χαμηλό βαθαίνει ή εξασθενεί, 2) γιατί ένα χαμηλό κινείται γρήγορα ή αργά, 3) γιατί ένα χαμηλό ακολουθεί μία συγκεκριμένη πορεία και όχι μία άλλη και 4) γιατί καμπυλώνει την τροχιά του ένας τροπικός κυκλώνας. Παράλληλα στο σεμινάριο γίνεται ειδική αναφορά στη μέθοδο των Lee Chesneau και Ma Li Chen όπου με βάση το χάρτη των 500 mb μπορούμε να χωρίσουμε τον ωκεανό σε 4 ζώνες πλοήγησης, σχεδιάζοντας έτσι το ταξίδι μας με γνώμονα την αποφυγή επικίνδυνων καιρικών καταστάσεων. Όλα αυτά μέσα από πλήθος παραδειγμάτων, πρακτικών εφαρμογών αλλά και ασκήσεων που λύνουν οι συμμετέχοντες.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται στους αξιωματικούς γέφυρας ποντοπόρων πλοίων, οποιασδήποτε βαθμίδας καθώς επίσης και σε στελέχη γραφείου ναυτιλιακών εταιριών.Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι η επαρκής γνώση από τους συμμετέχοντες του τρόπου ανάγνωσης και κατανόησης των χαρτών επιφανείας.

Περιεχόμενα σεμιναρίου

Ανάλυση χάρτη 500 mb, ορισμός trough και ridge, συσχέτιση επιφανείας και 500 mb, κίνηση βαρομετρικών συστημάτων – cut off lows, πρόγνωση ισχύος, ταχύτητας και διεύθυνσης κίνησης βαρομετρικών συστημάτων, ζώνες πλοήγησης, σχεδιασμός ταξιδιού με βάση τα 500 mb, πρόγνωση τροχιάς τροπικών κυκλώνων, πρακτική εξάσκηση.

Που και Πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, ώρα: 1000 – 1500, στην οδό Κεφαλληνίας 57 και Δωδεκανήσου, στον Πειραιά στις σύγχρονες εγκαταστάσεις τηςΕΙΜ. Για τον χάρτη της περιοχής πατήστε εδώ.

Κόστος

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 120€. Για σπουδαστές ΑΕΝ/ΚΕΣΕΝ προσφέρεται έκπτωση 30% και η τιμή διαμορφώνεται στα 84€. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται το υλικό παρακολούθησης, coffee breaks και η βεβαίωση συμμετοχής.

Εγγραφές

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας ενώ για εγγραφή πατήστε εδώ.

Εισηγητής

Εισηγητής των σεμιναρίων είναι ο Δρ. Νίκος Μαζαράκης. Ο Δρ. Νίκος Μαζαράκης είναι καθ/της Ναυτικής Μετεωρολογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 4500 ώρες διδασκαλίας στο αντικείμενο της Ναυτικής Μετεωρολογίας ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια. Αρθρογραφεί στο περιοδικό σκάφος ενώ παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια σε μεγάλες εταιρίες αλλά και ομίλους. Για αναλυτικό βιογραφικό πατήστε εδώ.

Διαβάστε ακόμα