Οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν την κινεζική ακτοφυλακή για την σύγκρουση του με ένα φιλιπινέζικο πλοίο εφοδιασμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το πλοίο έπλεε προς ένα φυλάκιο των Φιλιππίνων την Κυριακή στο Second Thomas Shoal, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Μανίλα ενημέρωσε για τους επικινδύνους ελιγμούς του Πεκίνου που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ασφάλεια των μελών του πληρώματος από τις Φιλιππίνες. Ωστόσο, η Κίνα ανέφερε ότι οι Φιλιππίνες δημιούργησαν προβλήματα σκόπιμα.
Τα πλοία των Φιλιππίνων και της Κίνας έχουν μπει σε ένα παιχνίδι κυνηγητού γάτας με ποντίκι γύρω από αυτή τη περιοχή, καθώς μια οι φιλιππινέζοι στρατιώτες στο φυλάκιο, χρειάζονται ανεφοδιασμό με τρόφιμα κάθε μήνα.
Οι αρμόδιες αρχές των Φιλιππίνων ανέφεραν ότι η Κίνα έχει γίνει ακόμη πιο επιθετική από τότε που ο Ferdinand Marcos Jr, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του περασμένου έτους και επιδίωξε στενότερη στρατιωτική σχέση με την Ουάσιγκτον, τον κύριο αντίπαλο του Πεκίνου, για τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής θαλάσσιας περιοχής.
Σε ένα δεύτερο περιστατικό κοντά στο Second Thomas Shoal την Κυριακή, οι αρχές των Φιλιππίνων ανέφεραν ότι ένα σκάφος πολιτοφυλακής με έδρα την Κίνα έπεσε πάνω σε σκάφος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων.
















