Στα 400 εκ. δολάρια η αξία των πολυτελών αυτοκινήτων που μπορεί να χαθούν λόγω της πυρκαγιάς στο Felicity Ace

Η φωτιά στο πλοίο Felicity Ace στα ανοικτά των ακτών των Νήσων Αζόρες της Πορτογαλίας αναμένεται να προκαλέσει ζημίες τουλάχιστον 155 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Volkswagen, την Porsche, την Audi και τη Lamborghini, σύμφωνα με τον αναλυτή κινδύνου Russell Group.

Το πλοίο έχει αναφερθεί ότι μετέφερε περίπου 4.000 οχήματα, αν και ο ακριβής αριθμός δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ένα εσωτερικό email από τη Volkswagen ΗΠΑ που αναφέρθηκε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα έλεγε ότι το πλοίο μετέφερε 3.965 οχήματα που ανήκαν στις μάρκες του Ομίλου Volkswagen VW, Porsche, Audi και Lamborghini. Η Porsche επιβεβαίωσε ότι 1.100 από τα αυτοκίνητά της μεταφέρονταν με το πλοίο.

Σύμφωνα με ανάλυση του Russell Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η συνολική αξία των εμπορευμάτων στο πλοίο εκτιμάται σε 438 εκατομμύρια δολάρια και, από αυτά, εκτιμάται ότι τα 401 εκατομμύρια δολάρια ήταν για αυτοκίνητα και φορτηγά οχήματα. Οι εκτιμήσεις προϋποθέτουν τη συνολική απώλεια του φορτίου.

Το Felicity Ace πήρε φωτιά στις 16 Φεβρουαρίου ενώ διέσχιζε τον Ατλαντικό Ωκεανό από το Embden της Γερμανίας, όπου η Volkswagen έχει ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάποια από τα αυτοκίνητα που μεταφέρονται πιστεύεται ότι είναι ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες ιόντων λιθίου που μπορεί να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την πυρόσβεση.

«Αυτά τα στοιχεία έδειξαν για άλλη μια φορά την επισφάλεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Το περιστατικό έρχεται σε μια κακή στιγμή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες που βρίσκονται στη μέση μιας κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας έχοντας έλλειψη σε ημιαγωγούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες καθυστερήσεις για νέα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Russell, Suki Basi. «Ένα συμβάν όπως αυτό δεν θα βοηθήσει πολύ στην ενστάλαξη εμπιστοσύνης στους καταναλωτές».

Δύο μεγάλα ρυμουλκά διάσωσης έφτασαν στο πλοίο τη Δευτέρα. Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει το εγκαταλελειμμένο πλοίο καθώς αυτό παρασύρεται νότια των Αζορών, χωρίς να αποτελεί απειλή για την στεριά, σύμφωνα με ενημέρωση από την διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, θυγατρική της ιαπωνικής ναυτιλιακής εταιρείας MOL. Το Πορτογαλικό Ναυτικό παραμένει στο σημείο παρακολουθώντας το πλοίο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για διαρροή πετρελαίου και το πλοίο παραμένει σταθερό.

Να θυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή και τα 22 μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το πλοίο με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στην ακτή.

Διαβάστε ακόμα