Στα ύψη οι παραγγελίες Ultramax

ultramax_sta_ipsi_oi_paraggelies_

Έντονο ενδιαφέρον για Ultramax πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου έχει σημειωθεί στον τομέα των νέων ναυπηγήσεων, σημειώνοντας αύξηση 76% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υπάρξει 682 ultramaxes στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, από 388 τον Ιούνιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Intermodal.

“Αν και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όλα τους, θα ασκήσουν αναμφίβολα μια μεγάλη πίεση στις αγορές supramax και panamax αγορές να κινηθούν μπροστά”, αναφέρει ο μεσίτης νεότευκτων πλοίων Θεόδωρος Νταλάκος, στην εβδομαδιαία έκθεσή του.

“Η αισιόδοξη οπτική είναι πως, ενώ δεν έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που το βιβλίο παραγγελιών panamax ανήλθε επίσης σε περισσότερα από 650 πλοία, η αγορά των εμπορευματικών μεταφορών κατάφερε να βελτιωθεί το 2013 δείχνοντας ότι η σταθερή ζήτηση μπορεί κατά κάποιο τρόπο να υποστηρίξει μια μικρή υπερβολή στις παραγγελίες”.

Ο Νταλάκος επισημαίνει ότι ο στόλος των panamax αυξήθηκε κατά λίγο παραπάνω από130 σκάφη μετά από τις παραδόσεις ρεκόρ του 2013, με το βιβλίο παραγγελιών να περιέχει μόλις 342 σκάφη σε σχέση με 650 πριν από δύο χρόνια.

“Εμείς πιστεύουμε ότι, τη στιγμή που η πρώτη νέα γενιά πλοίων βγει στην αγορά δείχνοντας τα οικονομικά χαρακτηριστικά της, η επόμενη σειρά ναυπηγικών παραγγελιών θα είναι σε αυτό το μέγεθος που υστέρησε στον ορυμαγδό παραγγελιών του 2013”, πρόσθεσε.

Η Intermodal τοποθετεί τις συνολικές παραγγελίες για πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου στις 1.734 πλοία, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 20% του εμπορικού στόλου.

Διαβάστε ακόμα