Στα χέρια των Κινέζων το 67% του ΟΛΠ

Φωτο:http://www.dealnews.gr
Φωτο:http://www.dealnews.gr

Σε κινεζικά χέρια βρίσκεται και επισήμως πλέον του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), καθώς, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η China Cosco Shipping Corporation, υπέγραψαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την σχετική σύμβαση.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και αναλύεται ως εξής:

– 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της Cosco για το 67% του ΟΛΠ.

– 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.

– 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

– 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

Η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.

«Δεν πωλείται το λιμάνι»

Την ίδια ώρα, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές.

Επίσης, επισημαίνουν ότι ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένος μέχρι το 2052 (master concession) και όχι ιδιοκτήτης του και ότι ο ΟΛΠ έχει ουσιαστικά, ήδη, αποκρατικοποιηθεί με την είσοδό του στο ΧΑ το 2003, με την πώληση 26% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτήν την εξέλιξη επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

dealnews.gr

Διαβάστε ακόμα