Σταματημό δεν έχουν τα ατυχήματα στον Βόσπορο

MV_Schillig
Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς τα ατυχήματα στα στενά των Δαρδανελίων, με τελευταίο θύμα το με σημαία Γιβραλτάρ φορτηγό πλοίο MV Schillig που την Παρασκευή 6/11 προσάραξε ενώ διερχόταν από το σημείο, νότια του Κανάκαλε.

Οι τούρκικες λιμενικές αρχές αναφέρουν ότι το χωρητικότητας 2.415 gt γερμανικό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου, προσάραξε την Παρασκευή στις 1:31 περίπου, ενώ κατευθυνόταν από την Κωστάντζα προς την Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο. Πιθανή αιτία της προσάραξης αναφέρεται μια βλάβη στο πηδάλιο.

Ένα ρυμουλκό και ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος βρέθηκαν στο σημείο για να βοηθήσουν στην αποκόλληση του πλοίου , ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Πρόκιεται για το τελευταίο σε μια σειρά συμβάντων που σχετίζονται με εμπορικά πλοία που διασχίζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα κατά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα το Στενό του Βοσπόρου και μεγαλύτερο τουρκικά στενά, όπως τα Δαρδανέλια.

Ακολουθεί μια λίστα με συγκεντρωμένα τα περιστατικά από τον Ιούνιο:

Ιούνιος: Ένα πλήρως φορτωμένο Suezmax τάνκερ προσάραξε επικίνδυνα κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Ιούνιος: Κρουαζιερόπλοιο με εκατοντάδες επιβάτες και ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων που μετέφερε εύφλεκτη νάφθα συγκρούστηκε στα Στενά των Δαρδανελίων, προκαλώντας ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς.
Ιούλιος: Ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε λίπασμα προσάραξε στο στενό των Δαρδανελίων.
Ιούλιος: Ένα φορτηγό πλοίο έπεσε πάνω σ’ ένα σπίτι στο Βόσπορο!
Ιούλιος: Τουρκικό φορτηγό πλοίο βυθίστηκε και ένα άτομο πέθανε μετά από σύγκρουση με άλλο φορτηγό πλοίο κοντά στην από Μαύρη Θάλασσα είσοδο του Στενού του Βοσπόρου.
Αύγουστος: Ένα capesize πλοίο μεταφοράς άνθρακα αντιμετώπισε απώλεια τροφοδοσίας στο Βόσπορο, και χρειάστηκε μια επιχείρηση διάσωσης.
Αύγουστος: Ο Βόσπορος κλείνει και πάλι λόγω ακυβέρνητου πλοίου γενικού φορτίου.
1 Σεπτέμβρη: Ένα τάνκερ και ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου συγκρούστηκαν κοντά στη βόρεια είσοδο του Στενού του Βοσπόρου.

Διαβάστε ακόμα