Πειραιάς
18°C

Συγκρούστηκαν δεξαμενόπλοιο και φορτηγό πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα! Μεγάλη φωτιά! (video)

10/03/2025

Συναγερμός έχει σημάνει στις βρετανικές αρχές, μετά τη σύγκρουση δεξαμενόπλοιου και φορτηγού πλοίου στα ανοιχτά των ακτών του Ανατολικού Γιορκσάιρ, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει φωτιά που είναι ορατή από απόσταση πολλών ναυτικών μιλίων. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για μεγάλη διαρροή καυσίμων μέσα στη θάλασσα.

Η ακτοφυλακή δέχθηκε κλήση στις 9:48 π.μ. (τοπική ώρα, 11:48 π.μ. ώρα Ελλάδος), ενώ κλήθηκε ελικόπτερο διάσωσης με σωστικές λέμβους, ένα αεροσκάφος και κοντινά πλοία με δυνατότητα πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το BBC, το πετρελαιοφόρο που ενεπλάκη στη σύγκρουση και έχει πάρει φωτιά είναι το STENA IMMACULATE, με αμερικανική σημαία που κατασκευάσθηκε το 2017. Το φορτηγό πλοίο φέρει πορτογαλική σημαία, ναυπηγήδθηκε το 2005 και λέγεται Solong.

 

Στο σημείο βρίσκονται ναυαγοσωστικές λέμβοι και ομάδες πυρόσβεσης, ενώ συντονίζεται επιχείρηση διάσωσης από την ακτοφυλακή. Η ορατότητα στην περιοχή του Χάμπερ είναι κακή και οι άνεμοι πνέουν με ριπές 25 μιλίων την ώρα εν μέσω ομίχλης. Το Χάμπερ είναι μία από τις σημαντικότερες εκβολές λιμανιών της Βρετανίας, που εξυπηρετεί το Γκρίμσμπι, το Ίμινχαμ, το Χαλ και το Γκούλε.

Σε ηχητική καταγραφή, το Stena Immaculate, με δυνατότητα μεταφοράς έως και 46.572 κυβικών μέτρων καυσίμου σε πλήρη χωρητικότητα, φέρεται ότι μετέφερε αεροπορικό καύσιμο Jet A1 και υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχει διαρροή στη θάλασσα, με την ακτοφυλακή να ζητά από τα σκάφη να παραμείνουν σε ασφαλή απόσταση και να ζητήσουν οδηγίες, εφόσον διαθέτουν πυροσβεστικό εξοπλισμό ή εφόσον μπορούν να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα Ναυαγοσωστικών Σκαφών (RNLI), αρκετοί άνθρωποι φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τα πλοία μετά τη σύγκρουση. Ομάδες από το έχουν αποσυρθεί, ενώ τα πληρώματα των Bridlington, Mablethorpe και Skegness συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες διάσωσης.

Η πλήρης ανακοίνωση της Βρετανικής Ακτοφυλακής:

«Η HM Coastguard συντονίζει επί του παρόντος την ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης σε αναφορές για σύγκρουση μεταξύ δεξαμενόπλοιου και φορτηγού πλοίου στα ανοικτά των ακτών του Ανατολικού Γιορκσάιρ.

Ο συναγερμός σήμανε στις 9:48 π.μ.

«Κλήθηκε ένα ελικόπτερο διάσωσης της ακτοφυλακής από το Humberside, μαζί με σωστικές λέμβους από το Skegness, το Bridlington, το Maplethorpe [sic] και το Cleethorpes, ένα αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας της HM Coastguard και κοντινά σκάφη με δυνατότητα πυρόσβεσης.

Το περιστατικό παραμένει σε εξέλιξη».

protothema.gr

Πειραιάς
18°C