Το 77 μέτρων εξερευνητικό Yersin (Photos)

Να ταξιδεύει, να εξερευνεί και να σου μαθαίνει. Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποιούνταν για να περιγράψουν το ενθουσιώδες όνειρο της διαμόρφωσης ενός αληθινού πλοίου βαθέων υδάτων, ικανό να φθάνει σε κάθε ωκεανό υπό όλες τις καιρικές συνθήκες. Το μήκους 77 μέτρων MV Yersin είναι το αποτέλεσμα πέντε χρόνων έρευνας, φαντασίας και αφοσίωσης από το γαλλικό ναυπηγείο Piriou.

Το όνομα Yersin επιλέχθηκε προς τιμήν του ιατρού και εξερευνητή ο οποίος ανακάλυψε το βάκιλο που είναι υπεύθυνος για την βουβωνική πανώλη, τον Δρ Alexandre Yersin. Έχοντας ως οδηγό αυτό το επίτευγμα, και ένα παιδικό όνειρο που εμπνέεται από κόμικ χαρακτήρες όπως ο Τεν-Τεν και τον Κουστό, μια εντατική δουλειά 18 μηνών τεχνικού σχεδιασμού συν 36 μηνών κατασκευής οδήγησαν στην πραγματοποίηση ενός φιλικού προς αρκτικές θάλασσες πλοίου έτοιμου προς απόπλου στις επτά θάλασσες.
Yersin_02
Ενσαρκώνοντας μια εμφάνιση εμπνευσμένη από την κομψότητα των κρουαζιερόπλοιων το 1950, το Yersin συνδυάζει μια διαχρονική εξωτερική όψη με την τεχνολογία αιχμής που θα χρησιμοποιηθεί χωρίς αμφιβολία κατά τη διάρκεια των επόμενων παγκόσμιων ταξιδιών του. Και αυτό θα το κάνει με ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Έχοντας βραβευθεί με σήμανση φιλικότητας προς το περιβάλλον (cleanship), οι κύριες μηχανές του Yersin συμμορφώνονται με τα πρότυπα εκπομπών Tier II, ένα πρότυπο εκπομπών πολύ χαμηλότερο από αυτό ενός συνηθισμένου γιότ του μεγέθους της.
Yersin_03
Άλλα φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα περιλαμβάνουν ειδικά φίλτρα σωματιδίων στα συστήματα εξάτμισης, τη μείωση των εκπομπών σε μόλις 0,1%, μια επικάλυψη κύτους που αποτελείται από υλικό σιλικόνης που δεν κολλάει, καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα για τη διαχείριση των αποβλήτων από τα τρόφιμα με δυνατότητα αποθήκευσης μέχρι και 50 ημέρες. Όλα τα εξωτερικά καταστρώματα είναι κατασκευασμένα από συνθετική ρητίνη αντί του φυσικού ξύλου, αποθαρρύνοντας την αποψίλωση των δασών και εκμηδενίζοντας την ανάγκη χρήσης δυνητικά επιβλαβών προϊόντων καθαρισμού. Το Yersin θα είναι σε θέση να πλεύσει σε μερικά από τις πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, χάρη σε μια εξελιγμένη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και αποθήκευσης πάνω στο πλοίο.
Yersin_04
Σχεδιασμένο για να είναι αυτόνομο για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη θάλασσα, οι εν πλω ανέσεις του Yersin αντανακλούν αυτή τη φιλοσοφία με μια αφθονία νερού σκάφους, καταδυτικού εξοπλισμού και μια σειρά εξοπλισμών για θαλάσσια σπορ. Το μεγάλο πλάτος του και η δωρεάν σίτιση επιτρέπουν την ύπαρξη μεγάλων εγκαταστάσεων αποθήκευσης στη θάλασσα, με εύκολη πρόσβαση. Μια επαγγελματική εγκατάσταση καταδύσεων εξοπλισμένη με συμπιεστές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν τρεις ομάδες των οκτώ δυτών στο νερό σε διάστημα 6 ωρών. Στον κατάλογο των προσφερόμενων θαλάσσιων σπορ βρίσκουμε επίσης κανό τζετ σκι και φουσκωτές βάρκες.
Yersin_05
Τα εξωτερικά καταστρώματατα έχουν έξυπνα χωριστεί σε περιοχές τεχνικών και επισκεπτών. Για τα υποστηρικτικά και αποβατικά της σκάφη υπάρχουν διάφοροι γερανοί ανύψωσης μεγάλων βαρών που απλώνονται πάνω από το κατάστρωμα 1 και 2 για να διευκολύνουν την καθέλκυση των δύο μήκους 7.5 μετρών σκαφών υποστήριξης Zodiac, ή την 7,3 μέτρων φορτηγίδα από αλουμίνιο σχεδιασμένη για να μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό στην ξηρά. Ένα άλλο μήκους 11 μέτρων σκάφος για επισκέπτες στοιβάζεται στο δεξιό κύριο κατάστρωμα. Οι υπόλοιποι χώροι του καταστρώματος μπορούν να ρυθμιστούν για χρήση των επισκεπτών, που έχουν το ελευθέρας να τακτοποιήσουν την επίπλωση σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.
Yersin_06
Ο σχεδιαστής του Yersin, Pierre J. Kubis, ήταν επιφορτισμένος με την πρόκληση της δημιουργίας ενός λειτουργικού εσωτερικού, κατάλληλου για τη κύρια χρήση του πλοίου ως ερευνητικού σκάφους πολυτελείας, συνδυάζοντας το με ένα ευχάριστο και σύγχρονο περιβάλλον. Οι λευκές βερνικωμένες επιφάνειες έχουν συνδυαστεί με μια σειρά από πιστοποιημένες λευκές και σκούρες επενδύσεις ξύλου ώστε να δημιουργούνται φωτεινοί εσωτερικοί χώροι. Τα έργα τέχνης που βρίσκονται παντού προσθέτουν μια κωμική αίσθηση στο πλοίο.
Yersin_07
Το κατάστρωμα του ιδιοκτήτη περιγράφεται από τον Kubis ως “η κοινωνική καρδιά του πλοίου”, και περιλαμβάνει μια σουίτα πολυτελείας, ιδιωτική τραπεζαρία και σαλόνι προς το πρυμναίο τμήμα πριν που βγάλει στο αντίστοιχο κατάστρωμα.
Yersin_08
Οι υπόλοιποι 16 επισκέπτες φιλοξενούνται στο κύριο κατάστρωμα σε εξίσου κομψές καμπίνες με λειτουργικούς χώρους αποθήκευσης και διαθέσιμες βοηθητικές εφαρμογές. Ένα προηγμένο δίκτυο πληροφορικής έχει εγκατασταθεί σε όλο το πλοίο παρέχοντας βίντεο, τηλεόραση και τεχνικές και επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το πλοίο και την τρέχουσα θέση του, όπως διαγράμματα, εικόνες σόναρ και μετεωρολογικές προβλέψεις. Ένας 12-θέσιος κινηματογράφος, εσωτερικό τζακούζι, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, αίθουσα μασάζ και χαμάμ είναι μόνο μερικές από τις ανέσεις στις οποίες μπορούν να προσβλέπουν οι επισκέπτες.
Yersin_09
Yersin_10
Μένοντας πιστά στο όνειρο του ιδιοκτήτη για μια πλωτή εκπαιδευτική εγκατάσταση, το Yersin συμμορφώνεται με τις αξίες του Yacht Club του Μόνακο “La Belle Classe Superyachts”, το οποίο στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος με την προώθηση της χρήσης καινοτόμου τεχνολογίας. Τα δωμάτια πολλαπλών χρήσεων απλώνονται σε όλο το πλοίο, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και επιστημονικά μαθήματα.
Yersin_11
Yersin_12
Το κύτος του Yersin έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές ice-class, και είναι σε θέση να υποστηρίξει την παρουσία 18 επισκεπτών και 24 μελών του πληρώματος για 24 έως 50 ημέρες χωρίς την ανάγκη να επιστρέψει στο λιμάνι. Καθοδηγούμενο από 2 x 1500 kW προωθητήρες αζιμούθιου, προσφέρει ένα εξαιρετικό εύρος από 15.000 nm ως 11 κόμβους, που είναι ισοδύναμο πέντε ταξιδιών από το La Havre της Γαλλίας προς τη Νέα Υόρκη χωρίς ανεφοδιασμό. Το προηγμένο σύστημα δυναμικής τοποθέτησης του επιτρέπει να μείνει στη θέση του για διάστημα έως και 10 ημερών.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα