Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα ανταλλακτικά για πλοία πλησιάζουν ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση από τον Αμερικάνικο νηογνώμονα!

Η τρισδιάστατη εκτύπωση, γνωστή και ως κατασκευή προσθέτων, έχει πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία μετά από επιτυχείς δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε δεξαμενόπλοιο.

Το καινοτόμο πρότζεκτ, με τη συμμετοχή του Αμερικάνικου νηογνώμονα ABS, της ConocoPhillips Polar Tankers, της Sembcorp Marine και της 3D Metalforge ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 με την κατασκευή και εργαστηριακή δοκιμή λειτουργικών εξαρτημάτων 3D εκτύπωσης, τα οποία στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο δεξαμενόπλοιο suezmax Polar που κατασκευάστηκε το 2011.

Μετά από έξι μήνες λειτουργίας, όλα τα εξαρτήματα έχουν ανακτηθεί και επιθεωρηθεί από το πλήρωμα του πλοίου, ακολουθούμενη από απομακρυσμένη επιθεώρηση και έγκριση από τον ABS. Τα τρία μέρη ανταλλακτικών ήταν: α) Σετ γραναζιών και άξονας μετάδοσης κίνησης για αντλία τροφοδοσίας καυσίμου λέβητα β) Εύκαμπτος σύνδεσμος για αντλία συσκευών θαλάσσιας υγιεινής και γ) Ακροφύσιο εκτίναξης για την γεννήτρια γλυκού νερού.

Τα παραδοσιακά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στη ναυπηγική κατασκευάζονται μέσω τεχνικών χύτευσης ή σφυρηλάτησης. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι η διαδικασία δημιουργίας εξαρτημάτων με την προσθήκη υλικού στρώμα προς στρώμα. Σύμφωνα με τον ABS, αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα και τα εξαρτήματα μπορούν να κατασκευαστούν τοπικά ή δυνητικά σε πλοία και υπεράκτια σημεία, μειώνοντας την αλυσίδα εφοδιασμού και τους χρόνους παράδοσης για εξειδικευμένα και πολύπλοκα εξαρτήματα και εισάγοντας νέες αποδοτικότητες που οδηγούνται από την καινοτομία στο σχεδιασμό, τον μειωμένο χρόνο κατασκευής και την βελτιωμένη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την απόδοση των εξαρτημάτων και την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για μια τεχνολογία που σίγουρα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας», πρόσθεσε ο Patrick Ryan, αντιπρόεδρος του ABS, στο τμήμα παγκόσμιας μηχανικής και τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμα