Εκπληκτικό βίντεο: Τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη για την υποστήριξη της ναυσιπλοΐας

Η Mitsui O.S.K. Η Lines, Ltd. (MOL) και η JRCS Co., Ltd. ανακοίνωσαν την κοινή έρευνα σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης αντικειμένων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις τεχνολογίες κάθε εταιρείας, με στόχο να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν την τήρηση φυλακής και την αποφυγή συγκρούσεων.

Βασικός παράγοντας για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των πλοίων, είναι η τήρηση φυλακής και η βάρδια στη γέφυρα από τον αξιωματικό γέφυρας ή τον καπετάνιο. Από την άλλη πλευρά, αντικείμενα όπως αλιευτικά σκάφη, σημαδούρες, διάφορα πλεούμενα σκουπίδια κ.λπ. δεν μπορούν πάντα να γίνονται εύκολα αντιληπτά εύκολα. Αυτό επιβαρύνει επιπλέον τον αξιωματικό κατά τη διάρκεια των βάρδιας στην γέφυρα.

Η MOL και το JRCS αποφάσισαν να ερευνήσουν τη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης αντικειμένων της JRCS (Computer Vision) χρησιμοποιώντας απεικόνιση κάμερας για την αναγνώριση και την παρακολούθηση, με στόχο τη μείωση της ψυχικής επιβάρυνσης των ναυτικών και την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, το προϊόν JRCS «infoceanus command», το οποίο χρησιμοποιεί το Computer Vision, θα εγκατασταθεί σε ένα πλοίο της MOL για να επαληθεύσει την τεχνική του ικανότητα να αναγνωρίζει αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων στόχων που δεν ανιχνεύονται με τη χρήση ναυτικών ηλεκτρονικών οργάνων που διατίθενται επί του παρόντος, και την αποτελεσματικότητά του στην υποστήριξη της λειτουργίας του πλοίου, ενώ αυτό βρίσκεται εν πλω.

Σε αυτή τη δοκιμή επαλήθευσης, οι εταιρείες θα επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού τη νύχτα και σε περιβάλλοντα χαμηλής ορατότητας, ιδιαίτερα σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος για τους ναυτικούς, βοηθώντας τους να εκτιμήσουν τις θέσεις των άλλων σκαφών, τις πορείες και τις ταχύτητες τους, καθώς και την απόσταση μεταξύ τους αλλά και με το δικό τους πλοίο, με απώτερο σκοπό την αναγνώριση τέτοιων αντικειμένων κατά την αυτόνομη πλεύση*.

Η MOL και η JRCS στοχεύουν να υποστηρίξουν περαιτέρω τη λειτουργία και την ασφάλεια του πλοίου χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε αυτήν την επαλήθευση στην ανάπτυξη προϊόντων.

*Δραστηριότητες της MOL για αυτόνομη λειτουργία πλοίων

Χρησιμοποιώντας τη μοναδική τεχνολογία Computer Vision της JRCS, πλοία που δεν είναι εξοπλισμένα με αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS), καθώς και σημαδούρες και διάφορα αντικείμενα που επιπλέουν στο νερό μπορούν να ανιχνευθούν και να εμφανιστούν στην οθόνη με ζωντανό βίντεο. Επιπλέον, η οθόνη δείχνει τον τύπο των αντικειμένων, την απόσταση μεταξύ τους και με το πλοίο, όπως και την σχετική ταχύτητα.

Επιπλέον, πληροφορίες για τα διαθέσιμα ναυτικά όργανα και το AIS και τους ηλεκτρονικούς χάρτες, που είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, ενσωματώνονται σε φορητές συσκευές tablet. Αυτό εξασφαλίζει διαισθητική λειτουργία και διαθέτει μία εύκολη στην προβολή σχεδίαση, που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως απαιτείται.

Διαβάστε ακόμα